NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

KFOR doelwit

Opnieuw geweld in Mitrovica


MITROVICA, 1 FEBR. Bij nieuwe ongeregeldheden in de Ko sovaarse stad Mitrovica zijn gisteren 22 soldaten van de vredesmacht KFOR en rond veertig Kosovo-Albanezen gewond.

Mitrovica beleefde gisteren de derde dag van geweld. Franse soldaten van de vredesmacht KFOR vormden daarbij het belangrijkste doelwit van demonstrerende Kosovo-Albanezen, die de Fransen beschuldigen van sympathie voor de zaak van de Serviërs in de verdeelde stad. Tot drie keer toe werd gisteren een handgranaat naar de Fransen gegooid. Bij het eerste incident vielen negen, bij het tweede zes en bij het derde drie gewonden. Vier Franse militairen werden gewond toen ze met molotovcocktails en stenen werden bekogeld. Eén van de Fransen (en geen van de Kosovo-Albanese) gewonden is er ernstig aan toe. De meeste Albanezen liepen verwondingen op door het gebruik van schokgranaten door de Fransen.

Mitrovica is onrustig sinds een incident op maandag, waarbij een Albanese jongen om het leven kwam door de explosie van een door een Serviër gegooide handgranaat. Zowel dinsdag als gisteren gingen Albanese betogers de straat op. Ze trokken op naar de brug over de rivier de Ibar, die de stad verdeelt in een Servisch en een Albanees deel, en werden daar tegengehouden door de Franse militairen.

KFOR heeft het aantal militairen dat in de stad is gelegerd inmiddels uitgebreid met versterkingen van elders. Naast de Franse KFOR-soldaten vormen ook de werknemers van het VN-bestuur in Kosovo een doelwit van de Albanese demonstranten. Nadat het VN-personeel dinsdag urenlang in hun kantoor in Mitrovica door woedende Albanezen was belegerd, heeft UNMIK, het VN-bestuur, gisteren opdracht gegeven tot de evacuatie van tientallen medewerkers.

Mitrovica, 25 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van Kosovo, Pristina, blijft de belangrijkste spanningshaard in Kosovo, vooral als gevolg van de strikte scheiding tussen een belangrijke Servische gemeenschap en de Albanezen. De onlangs aangetreden chef van UNMIK, de Deen Hans Haekkerup, waarschuwde gisteren de Kosovo-Albanezen in Mitrovica dat hij de situatie in de stad niet kan verbeteren "in het licht van straatgeweld". Hij noemde het onaanvaardbaar dat de Kosovo- Albanezen hun frustratie botvieren op de vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap, de militairen van KFOR. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
1 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad