NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Incidenten langs grens Kosovo


BELGRADO, 29 JAN. Bij twee nieuwe incidenten langs de grens tussen Servië en Kosovo zijn het afgelopen weekeinde een dode en acht gewonden gevallen. Joegoslavië heeft om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de VN gevraagd.

Langs de grens met Kosovo opereert een guerrillaleger van Albanezen, het UÇPMB, dat aansluiting van het gebied bij Kosovo nastreeft. Het opereert vooral in de vijf kilometer brede gedemilitariseerde zone langs de grens, waar zwaarbewapende Servische politiemannen en het Joegoslavische leger zich op grond van een akkoord met de NAVO niet mogen vertonen.

UÇPMB-rebellen beschoten vrijdagavond Joegoslavische militairen, die zich aan de rand van de gedemilitariseerde zone ophielden. De soldaten werden met machinegeweren en mortieren beschoten. Een soldaat werd zwaar gewond; hij stierf zaterdag aan zijn verwondingen.

Gisterochtend kwam het opnieuw tot een aanval van UÇPMB- strijders. Ditmaal werden vier Joegoslavische soldaten en een Servische burger gewond toen een granaat voor hun voertuig explodeerde. Later meldde het UÇPMB dat drie strijders bij schermutselingen gewond waren geraakt.

Het was voor het eerst dat de rebellen van het UÇPMB (Bevrijdingsleger van Presevo, Medvedja en Bujanovac) militairen van het Joegoslavische leger aanvielen. Tot dusverre waren Servische politiemannen het doelwit van het Bevrijdingsleger. De rebellen opereren met sluipschutters, automatische wapens en mortieren. Een woordvoerder van het UÇPMB sprak van "een echte oorlog".

De Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken, Goran Svilanovic, vroeg om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de VN. De Veiligheidsraad zou volgens hem moeten overgaan tot "een onmiddellijke en krachtige veroordeling van de terroristische aanslagen" en "het straffen van de schuldigen" aan de aanval van vrijdagavond. Svilanovic riep het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de secretaris- generaal van de NAVO op "alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de Albanese terroristen te stoppen". Belgrado legt doorgaans - omdat het Joegoslavische leger niet in de gedemilitariseerde zone mag komen - de verantwoordelijkheid voor het handhaven van de orde in de grensstreek bij de (Amerikaanse militairen van) de NAVO-vredesmacht in Kosovo, KFOR. (Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
29 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad