NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Haekkerup: nog geen verkiezingen in Kosovo


PRISTINA, 15 JAN. De vandaag aangetreden nieuwe leider van het VN-bestuur in Kosovo, de Deen Hans Haekkerup, wil "een wettelijk kader" scheppen voordat later dit jaar in Kosovo parlementsverkiezingen worden gehouden.

Haekkerups voorganger, de Fransman Bernard Kouchner, was voorstander van parlementsverkiezingen in Kosovo, komende lente - een streven dat volop wordt gesteund door de grote partijen van de Kosovo-Albanezen. Maar Haekkerup liet het afgelopen weekeinde weten voorzichtiger te zijn: hij zei dat het weinig zin heeft verkiezingen op touw te zetten voor een parlement van Kosovo zonder dat tevoren wordt vastgesteld welke de competenties van dat parlement zullen zijn. Daarom, zo zei hij, wil hij, voordat een datum voor parlementsverkiezingen wordt vastgesteld, aan een "wettelijk kader" werken. Pas als dat er is, wordt bekendgemaakt wanneer de Kosovaren naar de stembus gaan.

Kosovo had als autonome provincie van Servië een parlement voordat in 1989 het regime van Slobodan Milosevic eenzijdig een eind maakte aan de autonome status. Sindsdien fungeerde het parlement - althans de Albanese leden van het parlement - als de ondergrondse volksvertegenwoordiging van de eveneens ondergrondse 'Republiek Kosovo'. Die 'republiek' werd onder druk van de internationale gemeenschap opgeheven nadat in juni 1999 na de NAVO-luchtoorlog tegen Joegoslavië een eind was gemaakt aan het Servische gezag over Kosovo en de regio onder bestuur van de Verenigde Naties werd geplaatst. Onder de eerste VN-bestuurder, Bernard Kouchner, werden gemeenteraadsverkiezingen gehouden - de eerste vrije gang naar de stembus in Kosovo sinds de jaren tachtig.

Op de vraag naar de mogelijkheid van verdreven Kosovo-Serviërs om naar hun woningem terug te keren zei Kouchners opvolger Haekkerup gisteren dat er eerst "een veilige omgeving" moet worden geschapen; zolang die er niet is, is terugkeer van de Serviërs niet raadzaam. De nieuwe chef van UNMIK, het VN-bestuur in Kosovo, wil morgen in Pristina kennis maken met de belangrijkste leiders van de Kosovo- Albanezen, Ibrahim Rugova - voormalig 'president' van de 'Republiek Kosovo' en de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen van eind oktober vorig jaar - en Hashim Thaçi, voormalig leider van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK.

Haekkerup heeft in Pristina zijn voorganger nèt niet gesproken: het vliegtuig dat Kouchner naar Parijs bracht vertrok drie minuten voordat op het vliegveld van Pristina de helikopter landde waarmee Haekkerup vanuit Skopje naar zijn nieuwe standplaats werd gebracht. De piloot van Kouchners vliegtuig wilde wegens de zware sneeuwval niet langer wachten. (AFP)

NRC Webpagina's
15 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad