U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Dood

TITIA KETELAAR
Maurits' moeder is dood. Door zijn vader wordt hij van de schommel getrokken en al tegenstribbelend moet hij mee naar de begrafenis. Maurits wil niet. Niet naar de begrafenis, en hij wil al helemaal niet dat zijn moeder dood is. Met zijn hoofd bonkt hij op de glazen doodskist tot het bloed over zijn gezicht stroomt.

De film Blazen tot honderd volgt Maurits, gespeeld door Olivier Tuinier (Het Zakmes), een jaar lang terwijl hij langzaam de dood van zijn moeder leert accepteren. Zijn vader kan Maurits daar niet bij helpen, maar het geheimzinnige meisje Moniek, dat sprekend op zijn moeder lijkt, wel.

Samen dartelen Maurits en Moniek door de oer-Hollandse uiterwaarden. Er lijkt iets van verliefdheid en tederheid tussen de twee te ontstaan, maar Maurits' fascinatie voor en wreedheid jegens dode dieren en zijn zoektocht naar gevaar, zorgen er voor dat Moniek niets meer van hem wil weten.

Blazen tot honderd is een moeilijke en misschien wat zware film - vol symboliek en poëzie - maar wel een van de betere jeugdfilms over de dood van een ouder.

Net zo mooi en ontroerend is de 26-delige tekenfilmserie Waterschapsheuvel waarvan de KRO zaterdag het eerste deel uitzendt. Het gaat over een groep konijnen die gedwongen wordt op zoek te gaan naar een nieuwe plek om te wonen. Onder leiding van de stille Hazel en de helderziende Fiver zoeken ze naar het beloofde land: Waterschapsheuvel.

De konijnen zijn zeker geen Disney-typetjes met ronde buikjes, pluizige staartjes en grote ogen, maar eerder karikaturen van mensen, die leren omgaan met vriendschap, gevaar, leven en dood, hoop en verandering.

Wie zich de tekenfilm uit 1978 nog kan herinneren, doet er goed aan in zijn hoofd te houden dat deze versie van Waterschapsheuvel geheel hertekend is. De konijnen hebben andere stemmen gekregen en het titelnummer Bright Eyes wordt niet meer door Art Garfunkel gezongen, maar door Stephan Gately van de popgroep Boyzone. De website (www.watershipdown.com) staat vol knuffels en andere koopwaar.

Waterschapsheuvel, KRO, zaterdag, Ned.1, 19.00-19.31u.

Blazen tot honderd, IKON, Z@ppelin, maandag, 10.25-11.45u.

NRC Webpagina's
14 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad