U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Achtergronden en links

Toespraak Koningin Beatrix

Felicitatie premier Kok

Communiqué Rijksvoorlichtingsdienst


Vlaamse jaloezie

Door onze correspondent
BRUSSEL, 2 APRIL. "Wat hebben Willem-Alexander en Máxima wat Philippe en Mathilde niet hebben?" Zo werd gisteren een item in het politieke tv-programma De Zevende Dag (de Vlaamse variant van Buitenhof) over de Oranje-verloving aangekondigd. Daarna volgden beelden van kroonprins Willem-Alexander die betogers tijdens het door hem geleide Haagse Watercongres tot kalmte maant en kroonprins Philippe die in Zuid-Korea als leider van een handelsmissie een niet helemaal vlekkeloze toespraak in het Engels houdt.

Afgaande op het veelbekeken tv-programma van de Vlaamse televisie hebben Vlamingen met bewondering en waarschijnlijk met enige jaloezie naar het optreden van Willem-Alexander en Máxima bij hun verloving gekeken. De interviewster suggereerde dat Máxima nu al beter Nederlands spreekt dan de uit Wallonië afkomstige Mathilde.

Royalty watcher Mario Danneels, die vorig jaar in een boek over de Belgische koningin Paola onthulde dat koning Albert een buitenechtelijke dochter heeft, vond Philippe en Mathilde in hun optreden "redelijk verkrampt" in vergelijking met het Nederlands- Argentijnse verloofdenpaar. Volgens hem waren Philippe en Mathilde eind 1999 bij hun verloving goed begonnen, maar waren daarna "kansen gemist". Het Belgische verloofde paar oogstte veel sympathie door bij een feest in het paleis ook 'gewone' Belgen en artiesten uit te nodigen. Danneels meent dat het Belgische Hof nu weer bezig is "een nieuwe Boudewijn en Fabiola" te creëren - het vorige Belgische koninklijke paar, dat wat stijfjes was bij publiek optreden.

Vooral voor de Vlaamse media was de verloving van Willem-Alexander en Máxima groot nieuws. Kranten als De Standaard, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad plaatsten op de voorpagina's grote kleurenfoto's van het verloofde paar. Franstalige kranten hielden het bij verslagen op de binnenpagina's.

NRC Webpagina's
2 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad