U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

Terug naar NRC Webpagina's

 

Den Haag

Terug naar
overzicht van documenten over de verloving.
Hier volgt de letterlijke tekst van de toespraak van premier Kok over de verloving van Willem-Alexander:

Het verheugt mij bijzonder dat ik nu reeds als eerste na Hare Majesteit de Koningin en Prins Claus namens de rijksministerraad mijn gelukwensen mag richten tot het vandaag verloofde paar. Ik weet zeker dat ik spreek namens zeer velen in Nederland, in de Nederlandse Antillen en in Aruba wanneer ik Prins Willem Alexander en Maxima Zorreguieta van harte feliciteer met deze verloving en hun voorgenomen huwelijk. Een bijzonder huwelijk, aangezien het hier de toekomst van onze Kroonprins betreft.

Ik heb de afgelopen maanden vaak en langdurig met de Kroonprins en zijn aanstaande bruid gesproken. Dat waren inhoudelijk intensieve, plezierige ontmoetingen. De inzet en toewijding van hen beiden heeft grote indruk op mij gemaakt. Vanzelfsprekend hebben wij samen indringend gesproken over de opvattingen en gevoelens in ons land met betrekking tot ernstige gebeurtenissen in de recente geschiedenis van Argentinië. Namens de regering heb ik zojuist een brief gestuurd aan de beide Kamers der Staten Generaal. Daarin wordt ook op dit onderwerp ingegaan, op een wijze die naar mijn overtuiging rekening houdt met wat hierover in onze bevolking leeft. Ik zal daar zodadelijk in een aansluitende persconferentie nader over spreken.

In haar brief aan het parlement heeft de regering tevens aangekondigd voor het huwelijk toestemming aan de Staten-Generaal te zullen vragen. In mijn gesprekken met de Prins van Oranje en met zijn toekomstige echtgenote heb ik mogen vaststellen dat zij zich van hun toekomstige verantwoordelijkheid zeer bewust zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij zich in de komende jaren vol overgave verder zullen voorbereiden op de zware taken die op hen wachten. Van Maxima kan ik zeggen dat zij zich met volle overtuiging zal wijden aan het nieuwe leven dat voor haar vanaf vandaag begint. Ik weet zeker dat Maxima zij aan zij met Willem-Alexander de harten van de Nederlandse bevolking zal weten te winnen. Wij zien de komende verbintenis met het volste vertrouwen tegemoet.Ik wens het jonge paar nogmaals alle geluk, en een goede toekomst.

    Bovenkant pagina

Terug naar NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)