U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Achtergronden en links

Toespraak Koningin Beatrix

Felicitatie premier Kok

Communiqué Rijksvoorlichtingsdienst


En nu kroonprins Filips nog

Door onze correspondent
MADRID, 2 APRIL. Nu Filips nog. Spanje heeft met belangstelling kennisgenomen van de aankondiging van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Dat vader Zorreguieta niet bij de plechtigheid aanwezig zal zijn bleef niet onopgemerkt in de berichtgeving, maar speelde een ondergeschikte rol. Pijnlijker knaagt het besef dat de Spaanse kroonprins Filips (33 jaar) op het lijstje ongehuwde Europese troonopvolgers een steeds eenzamer positie inneemt.

De vraag of koning Juan Carlos een rol heeft gespeeld bij het tactisch inkleden van het huwelijk bleef dan ook vooralsnog onbesproken. Spanjes royalty watcher Jaime Peñafiel is niet op de hoogte van dergelijke pogingen, maar acht een en ander niet uitgesloten. "Uw koningin en Juan Carlos zijn zoals bekend generatiegenoten en zeer goed bevriend. Ze delen hun problemen en hebben regelmatig telefonisch contact", aldus Peñafiel.

De gekozen oplossing voor het probleem-Zorreguieta verbaasde Peñafiel in eerste instantie. Vooral het feit dat vader Zorreguieta zelf te kennen gaf niet aanwezig te willen zijn op de bruiloft wekte enige verwondering. Het gevonden compromis lijkt hem na enig nadenken werkbaar, al zal de effectiviteit in de toekomst moeten blijken. "Zoals u weet, is de monarchie afhankelijk van een zekere magie die rond het koningshuis bestaat. Als die niet in stand blijft, is het over."

Spanje heeft het wat dat betreft minder makkelijk dan Nederland. Na een lange reeks van tamelijk rampzalige vorsten hield Spanje het in 1931 voor gezien wat betreft zijn monarchie. Koning Juan Carlos mocht in 1975 weer terugkomen als staatshoofd, maar onderhuids zijn Spanjaarden republikeinen. Een koning wordt geduld indien hij goed zijn best doet en in dat opzicht is een goede huwelijkskandidate voor kroonprins Filips van groot belang. Een lange reeks vriendinnen passeerden de afgelopen jaren de revue, wat er op wijst dat ook het Spaanse koningshuis zijn troonopvolger vrij laat in zijn keuzes. Naar verluidt heeft prins Filips thans een verhouding met het Noorse fotomodel Eva Sannum. Dit kan in de toekomst nog voor problemen zorgen.

NRC Webpagina's
2 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad