U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Geluidsfragment
Geluidsfragment RealPlayer (188K)


Geluidsfragment Mediaplayer (78,2K)


Turin Brakes: The Optimist LP (Source/Labels 7243530696)

TURIN BRAKES

Als we de trendgevoelige Britse muziekpers mogen geloven, is er sprake van een ‘New Acoustic Movement' die binnenkort opzienbarend werk van de groepen Starsailor en I Am Kloot gaat opleveren. Na de wonderschone cd Quiet Is The New Loud van de Noorse Kings Of Convenience, wordt ook het debuut van het Londense duo Turin Brakes gekenmerkt door de zachtmoedige sfeer van akoestisch gitaarspel en fraaie samenzang.

Leadzanger Olly Knights en zijn gitaarspelende zangpartner Gale Paridjanian troffen elkaar op de lagere school waar ze auditie deden bij het kerkkoor, omdat ze op die manier voor de Engelse koningin konden zingen. Toen die ambitie vervuld was, richtten ze hun vizier op zelfgeschreven liedjes met een dromerig en surrealistisch karakter. De geest van Tim Buckley en Nick Drake waart rond in de tijdloze muziek van The Optimist LP, die klinkt alsof Knights en Paridjanian al jaren meedraaien, zonder verlies van hun jeugdige naïviteit. ‘I am the future boy,' zingt Olly Knights met bezwerende stem, ‘we'll build you a time machine to get back home.'

De begeleiding is beheerst en overwegend akoestisch, met hier en daar een mysterieus galmende slidegitaar. ‘There's no escape/ it's too late/ lonely planet' verstrengelen zich hun stemmen in het verre van optimistische titelnummer, de meest oorstrelende onheilsboodschap sinds Eve of destruction van Barry McGuire. Op 30 maart is Turin Brakes in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad te horen op het Motel Mozaïque-festival in Nighttown, Rotterdam.

JAN VOLLAARD

NRC Webpagina's
10 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad