U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Uefa

Fifa

Europese Unie & Sport


Contract weer bindend

Akkoord EU over transfers in profvoetbal

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 6 MAART. Na zes maanden onderhandelen heeft de Europese Commissie gisteravond met de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalunie UEFA overeenstemming bereikt over een nieuw transfersysteem.

Eerder op de dag werd op een aantal punten ook een akkoord gesloten met de internationale spelersvakbond FIFPro.

Contracten dienen in elk geval drie jaar gerespecteerd te worden bij spelers tot 28 jaar, twee jaar bij profvoetballers die ouder zijn. Bij eenzijdige opzegging in een eerder stadium levert dat de speler een geldboete op en een schorsing van vier maanden, ingaande het nieuwe seizoen. Ook de club of zaakwaarnemer kan worden bestraft.

Na de periode van 'protectie' mag een speler, met inachtneming van vastgestelde transferperiodes, wel gaan of staan waar hij wil. Tenzij er in zijn contract een clausule over een afkoopsom staat. Er komen twee transferperiodes per seizoen. Een voetballer mag één keer per jaar van club veranderen.

Contracten hebben een looptijd van minimaal een jaar en maximaal vijf jaar. Wil de speler eerder weg dan zijn contract aangeeft en hij houdt zich aan de vastgestelde termijn van drie of twee jaar dan heeft hij twee mogelijkheden de afkoopsom te laten vaststellen. Dat kan door een onafhankelijke arbitragecommissie of de rechter.

Th. van Seggelen, secretaris van de FIFPro en betrokken bij de onderhandelingen, vindt dat laatste punt van groot belang. "Van Nistelrooij kan nu naar de kantonrechter stappen als hij van PSV naar Manchester United wil en niet belemmerd wil worden door een hoge afkoopsom." Mr. H. Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, stelt dat hij "kan leven" met het akkoord. "Maar er zijn nog wel veel open einden. Het nationale arbeidsrecht blijft in elk geval van toepassing. Er zal dus weinig veranderen." Het nieuwe transfersysteem is tot stand gekomen op aandringen van Brussel. Die bepaalde dat profvoetballers over dezelfde rechten moeten kunnen beschikken als gewone werknemers. Met name Eurocommissaris Monti wilde af van hoge afkoopsommen die vrij verkeer van personen in de voetbalwereld zouden belemmeren.


Zie ook:

'Spelers zijn winnaar van EU-akkoord' (6 maart 2001)
Hoofdlijnen akkoord (6 maart 2001)
Commentaar: Transfersysteem (6 maart 2001)

NRC Webpagina's
6 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad