U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Animatie op het web


Macromedia distribueert niet alleen software om tekenfilms te maken en af te spelen - om nieuwe gebruikers te lokken vertoont het bedrijf ook de top van de internetanimatie. Een van de meest bijzondere is Stainboy van het veelzijdige genie Tim Burton.

Het mismaakte superheldje Stainboy krijgt van een barse sergeant steeds een nieuwe opdracht. Zo neemt hij het in Burbank, Californië (waar Burton opgroeide) op tegen Staregirl (kan hij haar lang genoeg aankijken?), Toxic boy (is het geurdennenboompje een afdoende wapen?) of Bowlingballhead (spannende achtervolging in een 'alley'). Ondanks de beperkte mogelijkheden van de Flash-animatie drukt auteur Burton duidelijk zijn stempel op de filmpjes. De freaky tegenstanders van Stainboy zouden niet misstaan in films als Edward Scissorhands, Nightmare before Christmas of Mars Attacks. Ook de sfeervolle muziek van Danny Elfman is erg sterk.

Een andere, bijzonder sterke animatie op Shockwave is The Critic. De Simon van Collum-achtige presentator Jay Sherman - die ooit debuteerde in The Simpsons - ventileert zijn zurige kritieken in de show Coming Attractions. Tussen de filmbesprekingen door doet hij verwoede pogingen het make-upmeisje Jen nifer te versieren, wat mondjesmaat lukt. Shermans verhaal wordt doorspekt met persiflages. Zo zien we hoe Spike Lee zijn nieuwste videofilm aanprijst terwijl hij katoen plukt in een fragment uit The Patriot.

Hoogtepunt is het interview met Pikachu uit de Pokémonfilm. Antwoord het knuffelige diertje aanvankelijk steeds rolvast met "Pika? Pikachu!", na de vraag hoe het zit met de geruchten rond zijn vermeende homoseksualiteit horen we ineens een lage mannenstem die dit stellig ontkent. De daarop volgende afleveringen wordt Sherman lastig gevallen door een lonkende Pikachu.

Ook South Park-fans zijn aangewezen op Shockwave. Naast een verzameling hoogtepunten zijn er veel flauwe spelletjes. Ook de korte animaties rond het irritante jongetje Angry Kid Joe zijn er sinds kort te zien. Voor liefhebbers van kleipoppetjes die Chicken Run en The wrong trousers (ook van de Aardmanstudio's) zo leuk vonden.

(Tekst Gerard Zeegers, beeld Rik van Schagen; zie ook www.shockwave.com)

NRC Webpagina's
6 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad