U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
'Zit niet te tutfiepen'

JUDITH EISELIN
Ingrid en Irma zijn terug op het hek! Daar bepraten zij hun 'zaaie' bestaan, met levensvragen als 'wie kan er het beste sport van de school', daar ruziën ze en zien ze uit naar de komst van Siemen de postbode.

Zaai, een serie met cabaretduo Plien en Bianca en acteur Joep Onderdelinden, is meer dan leuk. Zaai is verslavend. Wie nu nog niet kijkt, loopt hopeloos achter. Zelfs in een gezelschap van uitsluitend volwassenen kan het gebeuren dat iedereen losbarst in Zaais. "Ik heb vanochtend een heel pak lochtig toetje leeggevroten."' " Zit niet te tutfiepen!' "Kan niet is dood en Kees begint te kakken." Het Zaai-universum, het hek, de meisjes, de postbode, geschreven door Paul Groot, is erg Nederlands. Zaais praten is lijzig praten, boers met veel oh's, in een vooroorlogs tempo. Men groet elkaar met een langgerekt 'Hoh-hoi'. Het is de wereld van dansmariekes, van snackbar de Bontebal en van de Vivo-supermarkt. De stad is ver weg. In het Gemeenschapshuis draait een James Bond-film, drempelverlagend herdoopt tot 'Pas toch op, Sjeems Bond'. Zaai is absurd en eigen, en toch ook weer heel herkenbaar. Op de 'webzaait' (www.vpro.nl/ zaai) is te zien hoe graag kinderen Zaai naspelen.

Iets minder meeslepend, maar toch ook inspirerend is Toscane, de serie met Kaspar van Kooten en Martine Sandifort als pizzakoeriers Benny en La Toyah. Toscane begint aan het tweede seizoen. Ben is een sukkel met een brilletje en een goed karakter, La Toyah een tof, krengerig wijf. Op een leren bank in een smoezelig kamertje wachten zij hun bestellingen af. Intussen kibbelen ze over de wereld. Meestal horen ze nauwelijks wat de ander zegt.

Hun beroep brengt de twee jongeren in allerlei milieus. Ben bezorgt bij een babysit met hoofdpijn. La Toyah op een rondvaartboot. Ben bij een demente bejaarde. La Toyah bij een spiritueel leidsman. Dat levert een onderhoudende, bij vlagen zeer geestige serie op. Het grappigst is Kaspar van Kooten als hij met getuite lipjes vanonder zijn helm recht in de camera tuurt. Met de meest vertwijfelde blik ooit vertoond.

Zaai, zondag in Villa Achterwerk, Z@ppelin, Ned.3, 18.15-18.30 u. Toscane, zondag in Villa Achterwerk, Z@ppelin, Ned.3, 10.42-11.00 u.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad