U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier BSE

ID-Lelystad

Scientific Steering Commitee, adviesorgaan EC


Ziekte verwant aan BSE

Scrapie bij 'gekke geit' in Geleen

Door een onzer redacteuren
GELEEN, 12 FEBR. Voor het eerst is in Nederland bij een geit zeer waarschijnlijk een geval van scrapie geconstateerd. Een geit van een kinderboerderij in Geleen is vermoedelijk besmet met de hersenziekte die lijkt op de gekkekoeienziekte BSE.

Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren in Drachten is het bijna zeker dat het om scrapie gaat, een voor de mens ongevaarlijke ziekte. "Al is er een theoretische kans dat het BSE betreft", aldus dr. P. Vellema, hoofd afdeling kleine herkauwers van de gezondheidsdienst.

Dat de geit BSE had, is niet aannemelijk, aldus Vellema. "In Britse experimenten is weliswaar bewezen dat BSE overdraagbaar is op schapen en geiten. Maar bij Europees veldonderzoek op driehonderd 'gekke' schapen en geiten is sinds 1997 nooit een BSE-geval gevonden." De hersenen van de gekke geit uit Geleen zijn onderzocht door het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid ID-Leystad. Scrapie is met zulk hersenonderzoek echter niet te onderscheiden van de experimenteel aangetoonde BSE bij schapen en geiten. "Om uitsluitsel te geven is een meer dan 500 dagen durend onderzoek nodig, dat meer dan 100.000 gulden per dier kost. Dat is hier niet gebeurd", aldus Vellema.

Wetenschappers sluiten niet uit dat het eten van met BSE-besmette schapen en geiten gevaarlijk kan zijn. BSE kan bij de mens leiden tot een variant van de fatale hersenziekte van Creutzfeldt-Jakob. De vondst van de gekke geit komt aan de vooravond van nieuwe adviezen van het Scientific Steering Commitee, een groep wetenschappers die de Europese Commissie adviseert inzake BSE. Morgen verschijnt een adviesrapport van het comité over scrapie bij schapen en geiten. Viroloog, dr. A. Osterhaus, lid van het comité, wil de inhoud nog niet prijsgeven, maar volgens hem ligt het voor de hand dat de regels voor de consumptie van schapen- en geitenvlees strenger zullen worden.

Sinds eind 1996 is het eten van risico-organen van schapen en geiten - hersenen, milt en ogen - in Nederland verboden. Toenmalig minister van Landbouw Van Aartsen zei dat de veroorzaker van de gekke-koeienziekte BSE via schapen- en geitenvlees in de voedselketen kan komen. De maatregel trof vooral islamitische slagerijen die veel orgaanvlees verkochten.

De gemeente Sittard-Geleen-Born laat deze week alle dieren op de kinderboerderij afmaken. Ook herten, kippen en konijnen worden geruimd. Maar volgens Vellema is het onmogelijk dat kippen en konijnen besmet zijn. "Er zit vaak zoveel emotie achter dat het moeilijk is om nog enige ratio te vinden."

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad