U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'IBM betrokken bij de holocaust'
De Amerikaanse computergigant IBM hangt een miljoenenclaim boven het hoofd van slachtoffers van de holocaust. Aanleiding vormt een boek over de betrokkenheid van Hollerith, een Duitse dochteronderneming van IBM, bij de vervolging van de joden in de Tweede Wereldoorlog.

Staking TVTsjechie voorbij
De staking bij de nieuwsdienst van de Tsjechische televisie (CT) is voorbij. Het Tsjechische parlement benoemde vrijdag een nieuwe directeur, Jirí Balvín. Die ontsloeg twee omstreden functionarissen. Daarop maakten de tv-journalisten zaterdag een eind aan hun staking, die zes weken heeft geduurd.

Als de beurs sluit, begint het feest
Afwassen heeft een heel nieuwe dimensie gekregen sinds bij ons thuis naar Business Nieuws Radio wordt geluisterd.

Hackers kraken website van politie
Hackers hebben zaterdag de website van de Nederlandse politie (www.politie.nl) gekraakt. De computerkenners waren achter het adres van een pagina gekomen waarmee informatie aan de site kan worden toegevoegd. Deze pagina was niet met wachtwoorden beveiligd. De hackers stopten boodschappen tussen de opsporingsberichten. Een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut erkent de inbraak. (ANP)

Napster trekt op valreep veel klanten
De aankondiging van Amerikaanse rechters dat ze vandaag bepalen of muziekliefhebbers via Napster gratis muziek mogen blijven uitwisselen, heeft voor grote drukte gezorgd bij het internetbedrijf. Volgens een Amerikaanse specialist op het gebied van bescherming van intellectueel eigendom logden gisteren op elk van de honderd Napsterservers bijna 10.000 gebruikers in. Normaal gesproken ligt dit aantal op 6.000. Per server werden bijna twee miljoen liedjes uitgewisseld. Napster is een populaire internetdienst voor het uitwisselen van muziekbestanden. In juli 2000 verbood een Amerikaanse rechter het bedrijf nog langer gratis muziek te verspreiden waar auteursrechten op rusten. Het bedrijf tekende beroep aan en mocht tot de uitspraak van het hof van beroep actief blijven. In oktober beslisten de rechters in San Franciso dat aanvullend onderzoek nodig was. (AP)

Britse filmstudio's fuseren
De Britse filmstudio's Pinewood en Shepperton gaan samen. Zij hopen zo beter de strijd te kunnen aangaan met Hollywood, meldt de Britse krant The Times. De twee zijn de grootste filmstudio's van Europa. Pinewood, vooral bekend door de James Bond-films, legt 35 miljoen pond (ongeveer 120 miljoen gulden) op tafel voor Shepperton, dat eigendom is van een consortium waarvan Ridley Scott (regisseur van de film Gladiator) zijn broer Tony en de participatiemaatschappij Candover deel uitmaken. Zij kochten het in moeilijkheden verkerende Shepperton in 1995 voor 12 miljoen pond. Sindsdien gaat het goed met het bedrijf dat ondermeer 102 Dalmatiërs en Shakespeare in Love uitgeeft. Bijna tweederde van het werk dat in de twee studio's nu wordt gedaan, komt uit Hollywood. (Reuters)


Elk jaar staan boeren weer voor een raadsel als ze perfecte cirkels of andere figuren in hun graanvelden aantreffen. Buitenaardse wezens of het werk van flauwe grappenmakers? De makers van Circlemakers.org onderzoeken het vreemde fenomeen en doen verslag op hun fraai vormgegeven site. De geschiedenis van graancirkels komt aan bod, maar vooral ook nieuwe gevallen, geÏllustreerd met foto's en zelfs geluidsfragmenten.
(www.circlemakers.org)

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad