U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Davis Cup

KNLTB


Coaching Bogtstra inspireert tennisteam


De Nederlandse Davis- Cupploeg bereikte op indrukwekkende wijze de kwartfinales door titel- houder Spanje met 4-1 uit te schakelen. Captain Tjerk Bogtstra: "Ik had op mijn bek kunnen gaan, maar daar heb ik nooit rekening mee gehouden."

Door onze redacteur KOEN GREVEN

EINDHOVEN, 12 FEBR. "Na dit weekeinde ben ik weer werkloos. Dan ben ik gewoon weer een huisvader." Debuterend captain Tjerk Bogtstra relativeerde direct na het behalen van de kwartfinales in de Davis Cup zijn huidige status. "Ik neem aan dat de bond deze week wel belt om te onderhandelen over een nieuw contract."

Bogtstra, die werd aangesteld als opvolger van de afgezette Michiel Schapers, kwam op aandringen van de spelersgroep. Pas vlak voordat een door de Nederlandse tennissers gesteld ultimatum afliep, ging de tennisbond in november vorig jaar overstag en stelde Bogtstra slechts aan voor het duel met de Spanjaarden. Na de sensationele 4-1 overwinning in Eindhoven van Nederland tegen Davis-Cuphouder Spanje, kan de bond voor het komende thuisduel tegen Duitsland niet meer om de interim-captain heen.

De Duitsers, die dit weekeinde met 3-2 wonnen van Roemenië, komen van 6 tot en met 8 april naar de Brabant Hallen in Den Bosch. Zelden zal een captain vanuit een betere onderhandelingspositie gaan praten over een nieuw contract als Bogtstra. "Ik denk dat Bogtstra er in drie minuten met de bond uit kan zijn", meende veteraan Paul Haarhuis.

De ontlading in het Nederlandse kamp was groot toen de Spanjaard Alex Corretja zaterdagmiddag de bal op het derde matchpoint voor Nederland enkele centimeters uit sloeg. De ruim vijfduizend toeschouwers reageerden uitzinnig van vreugde na de beslissende zege van het dubbel Haarhuis-Schalken. Bogtstra en de spelers balden hun vuisten en vielen elkaar in de armen. Ze vierden één van de belangrijkste overwinningen van Nederland in de Davis-Cupgeschiedenis. En vooral ook hún overwinning.

De zege op Spanje betekende in elk geval dat de tenniscarrière van Haarhuis - die bij uitschakeling Bogtstra zou opvolgen als captain - met minimaal twee maanden wordt verlengd. Haarhuis, die in 1989 zijn debuut maakte in de Nederlandse Davis-Cupploeg, sprak na afloop van de dubbelwedstrijd in het Eindhovense Sport-Indoorcentrum van "een formidabele overwinning". "Dit is misschien wel de grootste overwinning van Nederland in de Davis Cup." In de kleedkamer van de Nederlandse ploeg hield Richard Krajicek tussen het ontkurken van de champagneflessen door een speech waarin hij de spelers prees. De 29- jarige voormalig Wimbledonkampioen, die zijn landgenoten vanaf de kant onophoudelijk aanmoedigde, besefte dat de ploeg ondanks zijn afwezigheid op de baan voor een enorme stunt had gezorgd. Maar Krajicek realiseerde zich ook dat hij in de nadagen van zijn loopbaan plotseling de mogelijkheid krijgt om zelf nog een prestatie in de Davis Cup neer te zetten.

Dit jaar is waarschijnlijk de laatste kans voor de 'gouden tennisgeneratie' - Richard Krajicek, Paul Haarhuis en Jan Siemerink - om te proberen de kwartfinaleplaatsen in de Davis Cup van 1993, 1994, 1995 en 1997 te verbeteren. Toen het boegbeeld Krajicek anderhalve week geleden met een blessure aan de rechterelleboog moest afzeggen, vreesden velen de teraardebestelling van het Nederlandse tennis. Na de verrassende zege op Spanje is de Nederlandse ploeg plotseling weer springlevend.

In de strijd tegen Spanje - die gisteren uiteindelijk op 4-1 eindigde door een overwinning van Siemerink op Balcells en een nederlaag van Sluiter tegen Moya - leek dit keer alles te kloppen. Zowel de sfeer als de resultaten waren de afgelopen dagen optimaal. Kopman Schalken was zeer te spreken over de benadering van de nieuwe captain. "Bogtstra verdiepte zich in de verschillende karakters van de spelers. Hij benaderde iedereen op een andere manier. Er heerste een perfecte chemie."

Bogtstra, in het verleden privé-coach van Siemerink, kon dat beamen. "Ik ken de spelers goed. Ik voel me op mijn gemak tussen deze gasten. Ik had op mijn bek kunnen gaan, maar daar heb ik nooit rekening mee gehouden. Het is prachtig dat het gelukt is." Het ging de spelers en de coach echter te ver om vast te stellen dat er duidelijk sprake was geweest van 'een Bogtstra-effect'. Bogtstra zal in de aanloop naar de kwartfinales tegen Duitsland hoogstwaarschijnlijk nog wel één beslissing moeten nemen die niet bij iedereen in de spelersgroep goed zal vallen. Bij een terugkeer van Krajicek zal de captain net als tegen Spanje weer een keuze moeten maken tussen zijn voormalige pupil en oogappel Siemerink en de tegen Juan Carlos Ferrero magistraal debuterende Sluiter. Dan echter niet over vraag wie van de twee speelt, maar wie van beiden afvalt. Bogtstra hield zich daarover nog wijselijk op de vlakte: "Ik kan om iedereen heen, maar tegelijkertijd om niemand. Deze groep heeft het fantastisch gedaan."

Onder aanvoering van Tommy Haas en Nicolas Kiefer heeft Duitsland een 2-1 achterstand op Roemenië gisteren omgebogen in een 3-2 zege. Het veerkrachtige optreden was voor captain Carl-Uwe Steeb aanleiding om met veel vertrouwen vooruit te kijken naar de confrontatie tegen Nederland, over twee maanden in Den Bosch. "Ik denk dat we een goede kans hebben", meende Steeb. Beide landen troffen elkaar vorig jaar in de eerste ronde in Leipzig. Toen wonnen de Duitsers.

Zwitserland profiteerde van de afwezigheid van Andre Agassi en Pete Sampras in het Amerikaanse team, en stuit na de 3-2 zege op Frankrijk. Het is pas de vijfde keer dat Amerika is veroordeeld tot het spelen van een promotie/ degradatiewedstrijd. Brazilië, met 4-1 te sterk voor Marokko, neemt het op tegen Australië. In de laatste kwartfinale spelen Zweden en Rusland.


Zie ook:

Verrassende zege Oranje op Davis-Cuphouder Spanje (12 februari 2001)
Stunt Sluiter inspireert Nederlands tennisteam (10 februari 2001)

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad