U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
PKB

BBC: Profiel Wahid

Weekblad Tempo
Dagblad The Straits Times


Wahid wilde staat van beleg in Indonesië

Door onze correspondent
President Wahid van Indonesië wilde vorige week de staat van beleg uitroepen en het hem vijandig gezinde parlement naar huis sturen. Vice-president Megawati Soekarnoputri en de legerleiding hebben daar een stokje voor gestoken.

Vice-president Megawati, de legertop en een gepensioneerde generaal in het kabinet beletten Wahid een decreet van die strekking uit te vaardigen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft volgens diplomaten een waarschuwing afgegeven aan Jakarta.

Bijzonderheden over dit kritieke touwtrekken op het allerhoogste niveau zijn begin deze week gepubliceerd door het Indonesische weekblad Tempo. Soortgelijke verslagen verschenen in de krant The Straits Times (Singapore) en het weekblad Far Eastern Economic Review (Hongkong). De drie media baseren zich op mededelingen van minister van Defensie Mahfud M.D., een niet bij naam genoemde generaal en een medewerker van Megawati.

Wahid zou bij verschillende gelegenheden, te beginnen op zaterdag 20 januari, het voorstel hebben gelanceerd om ,,gezien de kritieke situatie van het land'' de Staat van Oorlog en Beleg uit te roepen, het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Megawati, de coördinerende minister van Politieke, Sociale en Veiligheidszaken, luitenant-generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyono, en de chef-staf van de landmacht zouden de doorslag hebben gegeven bij het verhinderen van Wahids wanhoopsdaad.

Vorige week donderdag nam het parlement de conclusies over van een enquêtecommissie, die Wahid ‘waarschijnlijk' betrokken achtte bij malversaties met overheidsgeld. Een ruime meerderheid besloot de president een waarschuwing te geven, die kan uitmonden in een afzettingsprocedure. Sinds het weekeinde hebben aanhangers van Wahid in Oost- en Midden-Java massale betogingen gehouden en hun aanhankelijkheid betuigd aan hun voorman. Daarbij waren vooral plaatselijke en regionale kantoren van de gewezen regeringspartij Golkar doelwit van vandalisme. Vandaag waren tienduizend pro-Wahidbetogers op straat in Yogyakarta, hoofdstad van het gelijknamige sultanaat in Midden-Java.


Zie ook:

Indonesisch parlement laakt Wahid (1 februari 2001)
Wahid beschuldigd van verduistering (29 januari 2001)

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad