U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
PKB

Misbruik overheidsgeld

Indonesisch parlement laakt Wahid

Door onze correspondent DIRK VLASBLOM
JAKARTA, 1 FEBR. Een ruime meerderheid van het Indonesische parlement is van oordeel dat president Wahid "hoogstwaarschijnlijk is betrokken" bij misbruik van overheidsgeld.

Het verslag van een parlementaire enquête naar twee recente financiële schandalen werd vandaag door acht van de tien fracties zonder voorbehoud overgenomen. Alleen Wahids eigen Partij van het Nationale Ontwaken (PKB) en een klein christelijk partijtje verwierpen de bevindingen van de onderzoekscommissie. Het parlement is verdeeld over de vraag welke conclusies het moet trekken uit het onderzoek. Drie islamitische partijen, die samen een kwart van de parlementszetels bezetten, vinden dat meteen een buitengewone zitting moet worden belegd van het Volkscongres, het hoogste college van staat, en dat de president zich daar moet verantwoorden voor zijn gedrag. De Fraksi Reformasi, een gecombineerde fractie waarin ook de partij is vertegenwoordigd van Amien Rais, de voorzitter van het Volkscongres, trok demonstratief haar steun in voor Wahid en maande hem af te treden.

De twee grootste partijen, de nationalistische PDI-P van vice-president Megawati Soekarnoputri en het eveneens seculiere Golkar, onder president Soeharto de enige regeringspartij, willen volstaan met een schriftelijke waarschuwing aan Wahid. Zij hebben samen een meerderheid in zowel het parlement als het Volkscongres.

Wahids PKB en de kleine Partij van Democratie en Liefde voor de Natie (PDKB) achten niet bewezen dat de president betrokken is bij de zaak. Zij houden het erop dat personen uit zijn naaste omgeving misbruik hebben gemaakt van Wahids vertrouwen en dat de onderzoekscommissie is verworden tot een politiek tribunaal ter ondermijning van Wahids positie. De president heeft begin vorig jaar inderdaad aangeklopt bij Bulog, het overheidslichaam voor distributie van basisvoedsel, om uit het personeelsfonds geld te lenen ter pacificering van de rebelse provincie Atjeh. PKB en PDKB houden vol dat Wahid daarvan na overleg met de betrokken minister heeft afgezien. Ene Suwondo, Wahids masseur en oud-zakenpartner, zou 'namens de president' alsnog het bewuste bedrag hebben losgekregen bij onderdirecteur Sapuan van Bulog en het hebben verdeeld tussen hemzelf en enkele vrienden, onder wie nog twee kennissen van Wahid. Sapuan staat inmiddels terecht wegens verduistering. De acht andere fracties vinden met de enquêtecommissie dat Wahid "waarschijnlijk direct of indirect" betrokken was bij zowel de inning als de verdeling van het geld en gaan daarbij onder meer af op de getuigenverklaring van Sapuan.

Als Golkar en PDI-P volstaan met berisping van de president, dan hebben ze hem weliswaar behoed voor een afzettingspoging, maar zijn positie toch dusdanig verzwakt dat hij in de toekomst eerder tegemoet zal moeten komen aan politieke wensen uit die kring.


Zie ook:

Wahid beschuldigd van verduistering (29 januari 2001)

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad