U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NVM

Kadaster


Woningmarkt veert op in december

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 JAN. De prijs van woningen is in december hersteld van de zwakte die de woningmarkt in oktober en november kenmerkte. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde gegevens van het kadaster over december.

In de laatste maand van vorig jaar steeg de prijs van een gemiddeld woonhuis naar 438.000 gulden. Dat is even hoog als in september vorig jaar, vóórdat de prijzen twee achtereenvolgende maanden daalden tot 428.000 gulden in november. De prijs van een appartement nam toe tot 293.000 gulden.

Gemiddeld steeg de prijs van woningen - woonhuizen en appartementen samen - in december tot 402.000 gulden. Dat is een nieuw record. Wel geeft de prijsstijging van kwartaal op kwartaal, met 1,3 procent, aan dat de woningmarkt in rustiger vaarwater is gekomen. Onder invloed van een daling van de lange-termijnrente op de kapitaalmarkt zijn de hypotheekrentes eind vorig jaar gedaald met tussen 0,2 procent en 0,3 procent.

De woningmarktgegevens van het kadaster sporen in grote lijnen met de kwartaalcijfers over de woningmarkt die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanmorgen publiceerde. Volgens de NVM, die de karakteristieken registreet van de door NVM-makelaars bemiddelde woningen, steeg de prijs van een gemiddelde woning in het vierde kwartaal met 1,8 procent ten opzichte van het derde kwartaal, tot 410.000 gulden. Het aantal dagen dat een huis gemiddeld te koop stond, bedroeg 49, tegen 46 in het derde kwartaal.

De makelaars signaleren forse regionale verschillen. In de regio Zuthpen steeg de woningprijs fors, met 4,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal. In de regio Utrecht kwam de prijsstijging vrijwel tot stilstand.

Over heel 2000 steeg de gemiddelde woningprijs met 11,9 procent, iets hoger dan de 8 tot 10 procent die de NVM verwachtte. Voor 2001 verwacht de NVM een prijsstijging van gemdiddeld 6 procent. NVM-voorzitter T. Smit zei vanmiddag in een toelichting dat het geringe aantal woningen in de duurdere prijsklassen de doorstroming op de woningmarkt belemmert. 79 procent van alle 6,5 miljoen woningen in Nederland zit in de prijsklasse onder 400.000 gulden. Huishoudens die toe zijn aan een grotere woning kunnen die niet vinden, en houden zo woningen bezet die potentieel geschikt zijn voor starters op de woningmarkt. Smit riep gemeenten op meer duurderde woningen te laten bouwen, zodat op termijn de doorstroming desnoods met een ‘doorstromingsbeding' kan worden afgedwongen. Het aantal gereedgekomen woningen daalt volgens de NVM steeds verder, tot tussen de 60.000 en 70.000 vorig jaar, tegen 92.000 in 1997.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad