U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Webbedrijf Letsbuyit bijna failliet
De twee Nederlandse bewindvoerders van de Europese internetonderneming Letsbuyit.com vragen morgen faillissement aan bij de rechtbank in Amsterdam. In het bedrijf is 400 miljoen gulden geïnvesteerd. Het lijkt daarmee met afstand het grootste Europese slachtoffer van de sanering in de e-commerce-markt te worden.

Slecht sentiment en peperdure managers
Het faillissement van internetonderneming Letsbuyit.com lijkt onafwendbaar. De bedrijfsleiding heeft de moed nog niet opgegeven.

Pc-makers in het donker
Delen van Californië zitten zonder stroom. Beheerders van het elektriciteitsnetwerk zijn gedwongen om de knop om te draaien. "We schijnen door onze magie heen te zijn."

Verbod koop tv-zender
De Italiaanse overheid verbiedt de overname van de televisiezender Telemontecarlo door een dochter van Telecom Italia. Hierdoor blijft het duopolie van de staatszender Rai en de commerciële groep Mediaset voorlopig intact.

Mobilisatie bij UPC: blijven of wegbenen
De adviesfirma Déminor mobiliseert beleggers van UPC voor onafhankelijk toezicht op de grootaandeelhouder, die de directie controleert. Blijven of wegbenen, dat is de vraag voor de moderne aandeelhouder.

KPN gaat in zee met Italianen
KPN Mobile is een alliantie aangegaan met Telecom Italia Mobile (TIM). Samen met het Japanse NTT Docomo introduceren deze bedrijven in september diensten voor internet op de mobiele telefoon in Europa.

Hoed ons voor de bangeriken
"Wie niet van mensen houdt moet geen burgemeester van Amsterdam worden." Zo luidde de slotzin van de afscheidsrede die burgemeester Patijn op 20 december vorig jaar uitsprak. En tijdens zijn nieuwjaarsspeech, op 1 januari, zei Patijn: "Er wordt meer gepraat over de plaag van fietsendiefstal dan over het krankzinnige feit dat 90 procent van de Amsterdammers op de fiets zonder licht door het rode licht rijdt; de meest agressieve deelnemers in onze stad." Zou Patijn werkelijk van mensen, in casu fietsers hebben gehouden, dan hadden hij en het gemeentebestuur wel een dam opgeworpen tegen junks en vandalen die fietsen of onderdelen van fietsen stelen dat het een lieve lust is.

CNN schrapt vierhonderd banen
Bij CNN zullen vierhonderd banen verdwijnen, ongeveer tien procent van het personeelsbestand. De televisie-afdeling en de websites zullen worden samengevoegd. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. CNN is na NewsCorp. , NBC en vele anderen mediabedrijven de zoveelste op rij die reorganiseert. Het bedrijf, dat onderdeel is van AOL Time Warner, heeft 4.300 mensen in dienst. "Het interactieve landschap is veranderd en we moeten de relatie tussen online- en televisienieuws opnieuw bekijken", zei Jim Walton, hoofd CNN Domestic Networks, in een verklaring. "Het komt erop neer dat interactieve functies en televisie dichter bij elkaar moeten staan en moeten worden geplaatst onder een en dezelfde bestuursstructuur." (Lucas Ligtenberg, New York)

Wisselende cijfers computerconcerns VS
Computerconcern IBM boekte beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal terwijl Apple bekendmaakte dat het voor het eerst in drie jaar verlies heeft geleden. Het grootste computerbedrijf ter wereld zag de nettowinst stijgen met 28 procent tot 2,7 miljard dollar (6,3 miljard gulden) bij een omzet van 25,6 miljard dollar. IBM meent dat het weinig last heeft van minder economische groei dankzij het brede aanbod van producten en diensten. Apple Computer, ooit een rivaal van IBM, gebruikte het vierde kwartaal om een voorraadverstopping uit de weg te ruimen. Het nettoverlies bedroeg 195 miljoen dollar, tegen een winst van 183 miljoen een jaar geleden. De omzet daalde van 2,34 naar 1,01 miljard dollar. Apple verwacht in 2001 een omzet te halen van 6 miljard dollar en vanaf het huidige kwartaal weer winst te maken. (Lucas Ligtenberg, New York)

Week bedenktijd na aanschaf via internet
Consumenten die via internet, een postorderbedrijf of telefonische verkoop een product aanschaffen, hebben voortaan wettelijk het recht op minimaal zeven werkdagen bedenktijd. Als goederen niet aan de verwachtingen voldoen, kunnen ze retour naar de leverancier. Dat staat in een nieuwe wet over overeenkomsten op afstand, die 1 februari in werking treedt. Bedrijven moeten hun naam en adres duidelijk melden, en hun klanten informeren over hun rechten en plichten. Als een leverancier daar niet aan voldoet, krijgt een koper zelfs drie maanden de tijd om spullen terug te sturen. Dit geldt vanaf het moment dat de consument de koopwaar in bezit heeft. Het wetsvoorstel regelt verder dat leveranciers die ongevraagd opbellen om iets te verkopen, aan het begin van elk gesprek hun naam moeten geven en het commerciële karakter van hun telefoontje moeten melden. De wet is het gevolg van Europese richtlijnen uit 1997. Doordat de regels juridisch en beleidsmatig ingewikkeld in elkaar steken, heeft het ruim drie jaar geduurd voordat ze in Nederland worden ingevoerd. (ANP)

Vrije Geluiden bedreigd
Het tweewekelijkse blad Vrije Geluiden dat zich uitsluitend richt op klassieke muziek, dreigt na een jaar te worden opgeheven. Het aantal van 10.000 abonnees is boven verwachting, maar het blad lijdt enkele tonnen verlies door gebrek aan advertentie-inkomsten. De gids met veel redactionele artikelen was een initiatief van de VPRO en de klassieke zender Radio 4. Vrije Geluiden zou ook door de andere omroepen moeten worden gesteund, vindt Radio 4-zendercoördinator Margreet Theunissen. Maar ze heeft daarop weinig hoop omdat de omroepen hun eigen bladen hebben. Bij Vrije Geluiden werken vijf redacteuren en een aantal medewerkers. De VPRO beslist aanstaande vrijdag over Vrije Geluiden.


De Nederlandse kust telt een dertigtal vuurtorens, vaak imposante bouwwerken met een rijk verleden. De site Vuurtorens in Nederland geeft een compleet overzicht van de kustverlichting, van Breskens tot Schiermonnikoog. De hoogte van de lichtbakens, de ontwerpers en zelfs het aantal traptreden wordt vermeld. Middels een animatie toont de site dat elke toren zijn eigen 'lichtkarakter' heeft.
(members.tripod.lycos.nl/vuurtorens)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad