U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Australian Open

Tennisser Rusedski maakt verbluffende comeback

Door een onzer redacteuren
MELBOURNE, 19 JAN. Na een seizoen vol blessureleed had de Britse tennisser Greg Rusedski zichzelf drie maanden de tijd gegeven om te werken aan een nieuw repertoire van keiharde opslagen en messcherpe volley's. Onder leiding van zijn nieuwe coach Pat Cash schaafde Rusedski driftig aan zijn techniek. Nooit had hij kunnen bevroeden dat het effect zo snel zichtbaar zou zijn. In de tweede ronde van de Australian Open bekroonde de 27-jarige Engelsman zijn comeback met een sublieme partij tegen de als eerste geplaatste Gustavo Kuerten.

De Braziliaanse wereldkampioen verloor gisteren in een dramatische vijfsetter (4-6, 6-4, 6-3, 2-6 en 9-7), nadat hij op 6-5 in de vijfde reeks een matchpoint had verspeeld op de service van Rusedski. De fantastische ambiance in de uitverkochte Rod Laver Arena inspireerde het Britse krachtmens tot de partij van zijn leven. In 1997 bereikte Rusedski de finale van de US Open en mocht hij zich tijdelijk de nummer vier van de wereld noemen.

Maar zijn afzichtelijke techniek stond verdere progressie in de weg en volgens Cash liep Rusedski juist daardoor talrijke blessures op. Gisteren liep zijn service weer als vanouds. Met opslagen van ruim 200 kilometer per uur en een verbluffend eerste servicepercentage van 79 procent pijnigde hij de nummer 1 van de wereld die zich ook geen raad wist met de soms verbluffende volley's van Rusedski.

Hij had bovendien succes met zijn chip and charge-tactiek tijdens de opslagbeurten van zijn tegenstander, die zich telkens gedwongen zag een Britse muur te passeren. Rusedski maakte maar liefst 95 punten aan het net. Bij een 7-6 achterstand in de vijfde set lukte het Kuerten nog één keer de service van Rusedski te breken. Maar gedragen door het Australische publiek, dat zijn kant koos nadat hij twee keer was benadeeld door de lijnrechters, forceerde Rusedski de ,,mooiste overwinning van mijn leven''.

Nooit kwam tweevoudig Roland Garros-kampioen Kuerten verder dan de tweede ronde in Melbourne. ,,Het scheelde maar één punt'', jammerde Kuerten. Na zijn vierde zege op de Braziliaan constateerde Rusedski dat hij de wereld had getoond nog te kunnen tennissen. ,,Ik wilde slechts genieten op de baan, omdat ik rekening hield met een nederlaag'', erkende Rusedski. ,,Dat maakt deze overwinning zo mooi. Ik heb eindelijk kunnen afrekenen met een waslijst aan blessures. Een droom komt uit nu ik voor het eerst in mijn carrière de nummer 1 van de wereldranglijst heb verslagen.''

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad