U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Afscheidsspeech Clinton
(CNN)

Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Dossier Clinton


Clinton zegt Amerika vaarwel

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 19 JAN. In een laatste tv-toespraak heeft president Clinton gisteravond afscheid genomen van het Amerikaanse volk. Hij maakte van de gelegenheid gebruik door drie waarschuwingen aan het adres van zijn opvolger te uiten.

De president, die morgen zijn ambt overdraagt aan George W. Bush, heeft de laatste maanden gebaad in het milde strijklicht dat past bij een tijd van afscheid en terugzien. Ondanks alle opwinding rond zijn persoonlijk leven, vertrekt Clinton met de hoogste waarderingscijfers in de moderne tijd : 65 procent.

Terugkomend op zijn belangrijkste campagnethema uit 1992, legde president Clinton de meeste nadruk op de goede staat waarin de Amerikaanse economie zich nog steeds bevindt. Hij claimde een begrotingstekort van 290 miljard dollar te hebben omgezet in een overschot van 237 miljard.

Zijn opvolger, die de kiezers belastingverlagingen ter waarde van 1,6 biljoen dollar over tien jaar heeft beloofd, raadde hij een zelfde ‘fiscale discipline' aan die hem in staat had gesteld de sociale zekerheid in stand te houden en de staatsschuld te verlagen. Daardoor, en door deregulering van bijvoorbeeld de telecommunicatie had hij de Amerikaanse ondernemerszin bevrijd.

,,Wij veto-den en boden weerstand aan politiek aantrekkelijke, maar economisch onverstandige verleidingen, zoals de explosieve verlaging van de belastingen, voorgesteld door het Republikeinse Congres'', aldus Clinton, die er op wees dat zijn politiek 600 miljard dollar had vrijgemaakt voor particuliere investeringen.

President Clinton vrijwel sprak geen woord van persoonlijke aard. Nadat hij de regering-Bush had aangeraden Amerika's rol als brenger van vrede en gezondheid overzee niet te verwaarlozen, waarschuwde hij dat de Verenigde Staten de wereld niet kunnen leiden als zij er niet in slagen ,,de draden van onze veelkleurige jas te weven tot de stof van één Amerika. Naarmate wij meer divers worden moeten wij harder werken om ons te verenigen om onze gemeenschappelijke waarden en onze gemeenschappelijke menselijkheid.''

Het was een oproep tot vervolmaking van de integratie van alle rassen. Sommigen verwachtten dat hij van die roeping een van zijn toekomstige taken zal maken. Voorlopig zal hij daarin niet worden bijgestaan door dominee Jesse Jackson, die gisteren een verklaring uitgaf waarin hij zei voorlopig geen openbare rol meer te vervullen: hij erkende de vader van een buitenechtelijke dochter te zijn. Die werd twintig maanden geleden geboren ongeveer in de zelfde tijd dat Jackson veel op het Witte Huis was om het gezin-Clinton te bemoedigen op het hoogtepunt van de Monica Lewinsky-crisis.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad