U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Huizen

Ed van der Elsken

Spaarnestad Fotoarchief


Van der Elsken geweerd

Door MARK DUURSMA
ROTTERDAM, 18 JAN. Een serie foto's van Ed van der Elsken is verwijderd uit de expositie Eeuwige jeugd, die vanaf aanstaande zaterdag te zien is in het Huizer Museum Het Schoutenhuis. De serie uit 1966 telt negen foto's van Van der Elskens kinderen, die deels naakt zijn afgebeeld.

De serie zou op een diascherm worden geprojecteerd. Het bestuur van het Schoutenhuis meent dat "de presentatie niet op prijs zal worden gesteld met name door de autochtone bevolking van Huizen gezien hun kerkelijke achtergrond en behoudende geaardheid." Hans Rooseboom, assistent- conservator fotografie van het Rijksmuseum, zou de expositie openen maar heeft zich uit protest teruggetrokken. Rooseboom: "Het is een volmaakt onschuldige en aandoenlijke serie. Het is vooral storend dat het bestuur pas zo laat een veto heeft uitgesproken."

"Technisch gezien zijn de foto's hoogstaand", meent mevr. J. Rebel- Gooijer, secretaris van het bestuur. "Van kinderporno is beslist geen sprake, maar als bestuur hebben we onze verantwoordelijkheid genomen tegenover de Huizer bevolking. De collectie van het museum is voor 98% geschonken door de autochtone bewoners en hun gevoelens willen we respecteren. Blote kinderen stellen zij niet op prijs." Is het niet vreemd om voor anderen te beslissen wat ze wel en niet mogen zien? "Nee, want we hebben de foto's voorgelegd aan vier mensen uit Huizen, jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk, en die vonden ook dat deze foto's niet kunnen."

Museumbeheerder Margot Langelaan "conformeert zich aan de beslissing van het bestuur", maar "staat nog steeds achter de originele tentoonstelling". Zij betreurt dat het bestuur pas vlak voor de expositie bezwaar aantekende, terwijl de foto's al vanaf eind juni 2000 in twee andere plaatsen en in de catalogus te zien waren. Eeuwige jeugd, samengesteld door kunsthistorica Debbie Wilken, is een expositie met ruim tachtig kinderportretten van dertig professionele Nederlandse fotografen en was eerder te zien in het Spaarnestad Fotoarchief in Haarlem en het Gorcums Museum. De tentoonstelling in Het Schoutenhuis is te zien tot 5 mei, zonder foto's van Van der Elsken. De catalogus, mét de gewraakte foto's, wordt wel verkocht.

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad