U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Buitenlandse Zaken

Congo-online

Ministerie van Buitenlandse Zaken België


'Geen mens is toleranter dan de zwarte'


In de Brusselse buurt Matonge wonen veel Congolezen. Ze reageren gelaten op de moordaanslag op president Kabila in Congo, maar analyseren er wel lustig op los.

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'

BRUSSEL, 18 JAN. "Alles is er kalm." Economiestudent Ntaw Iniga Maxime heeft net met zijn vader in Kinshasa gebeld. "Toch ben ik bang, want je weet niet wat nog kan gebeuren", zegt hij. Gelaten legt de jonge Congolees de 375 Belgische frank voor de gesprekskosten op de toonbank. Het loopt al twee dagen storm bij telefoonwinkels in Matonge, de altijd levendige Brusselse buurt waar veel Congolezen wonen, winkelen of vertier zoeken. Een telefoon-exploitant spreekt over een verdubbeling van zijn omzet sinds de moord op Congo's president Laurent Kabila. Voor 27 frank per minuut (1,50 gulden) kan met Congo worden gebeld, minder dan de helft van het normale Belgacom-tarief. Een gezette Congolese vrouw haalt 1100 frank uit haar tasje. , ,Congo is geen land om naar terug te keren", zegt ze resoluut.

Student Ntaw Iniga Maxime moet terug, na de afronding van zijn studie aan de Brusselse universiteit, omdat dan zijn visum afloopt. "Ik heb ook geen interesse hier te blijven. Maar je moet realistisch zijn. Nu teruggaan is zelfmoord", zegt hij. Zijn familie vluchtte vier jaar geleden vanuit het oosten naar de Congolese hoofdstad Kinshasa om aan de beschietingen van Kabila's rebellen te ontkomen. Voor Ntaw Iniga Maxime reden niet meer met naar België gevluchte Rwandezen te praten, want die deden toen met Kabila mee. "Ik verafschuw ze niet, maar ik hoef geen vrienden met ze te zijn," zegt hij. De Congolezen in Matonge volgen de ontwikkelingen in hun land gelaten. Ze hebben het al eens gezien. Na de moord op de democratisch gekozen nationalist Lumumba - vandaag precies veertig jaar geleden - kwam de militaire dictator Mobutu, met wie België een moeizame relatie onderhield. Mobutu werd weer verdreven door Kabila. De beelden op de Franstalige Belgische televisiezenders, veelbekeken in Matonge, zijn de Congolezen vertrouwd. Net als de beelden van Belgische militaire vliegtuigen die van de luchtmachtbasis Melsbroek opstijgen met aan boord para's om een eventuele evacuatie van de ruim tweeduizend Belgen uit de ex-kolonie voor te bereiden. Evenmin zijn ze verbaasd door de verdeeld reacties van de Congolese oppositie in België.

Het kost weinig moeite in Matonge meningen over de jongste verwikkelingen te peilen. Veel van de 25.000 30.000 Congolezen in België - van wie sommigen de Belgische nationaliteit hebben - zijn redelijk tot goed opgeleid. Menigeen maakt zijn analyse.

In het Congolese bar-restaurant Chez Malou Bomboka in de kleine overdekte winkelstraat Galerie d'Ixelles is Kabila's dood hèt gesprek. Tientallen Congolezen zitten op de bovenverdieping aan tafels bij elkaar. "Onder Lumumba ging het beter. Hij had visie met een partij op nationale basis. Daarna werd het land verdeeld," zegt de 40-jarige computerspecialist Benyamin Kamango. Hij is niet boos op België, dat bij de moord op Lumumba was betrokken. "De zwarte mens is de meest tolerante ter wereld. Het heeft geen zin om boos te zijn." Of hij blij is met Kabila's dood? "De dood van een mens is te betreuren, zelfs als hij een dief en moordenaar is", zegt Kamango. Maar hij maakt zich nu vooral zorgen over zijn halfbroers en halfzusters: dertig van de 46 wonen nog in Congo.


Zie ook:

Grote verwarring na aanslag Congo (17 januari 2001)
Laurent Kabila maakte overal vijanden (17 januari 2001)
Congo: van Lumumba tot Kabila (17 januari 2001)
'Congolese president Kabila gedood' (16 januari 2001)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad