U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Buitenlandse Zaken

Congo-online

Ministerie van Buitenlandse Zaken België


24 uur verwarring


Dinsdagmiddag rond 4 uur: In het presidentiële Marmeren Paleis in Kinshasa ontstaat een schotenwisseling, die een half uur duurt. President Kabila wordt neergeschoten. Vlak daarna roept een adviseur van Kabila, kolonel Eddy Kapend, via televisie de bevolking op kalm te blijven. Hij verwijst niet naar Kabila of naar de schotenwisseling.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, maakt 's avonds bekend dat Kabila dood is. Hij beroept zich op "twee betrouwbare bronnen" in Kinshasa. Om elf uur herhaalt hij dat.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt even later ook "bevestiging" te hebben van Kabila's dood. De Congolese ambassadeur in België zegt dat "er iets is gebeurd", maar verzekert dat Kabila "in leven is en de situatie controleert".

De Congolese minister van Binnenlandse Zaken, Gaetan Kakudji, neef en naaste medewerker van Kabila, verschijnt op de Congolese tv en zegt dat Kabila opdracht heeft gegeven tot een verhoogde staat van veiligheid, daarmee implicerend dat hij nog leeft.

De volgende morgen komen lang geen verklaringen uit Kinshasa, waar de ministers in vergadering zijn. De Britse minister van Afrikaanse Zaken, Peter Hain, zegt nu ook bevestiging te hebben van Kabila's dood. De gezant van Kabila in de VS zegt dat ook zeker te weten. Om één uur is Zimbabwe de eerste bondgenoot van Kabila die zijn dood bevestigt. Minister van Defensie Mahachi zegt dat Kabila gestorven is in een vliegtuig naar een ziekenhuis in de Zimbabweaanse hoofdstad Harare.

Maar Kabila's woordvoerder in Kinshasa, Dominique Sakombi, komt nu met een directe ontkenning: Kabila is gewond en verblijft in een ziekenhuis "in het buitenland".

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, zegt dat hij toch niet zeker weet of Kabila dood is. In Zimbabwe wordt gezegd dat de woorden van Mahachi "uit de context" zijn gehaald. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brusel zweetten medewerkers intussen peentjes. "Het zou een zeperd voor België zijn als de minister ongelijk blijkt te hebben", zegt een medewerker van Michel, die al 36 uur vruchteloos bezig is het lijk te localiseren.


Zie ook:

Grote verwarring na aanslag Congo (17 januari 2001)
Laurent Kabila maakte overal vijanden (17 januari 2001)
Congo: van Lumumba tot Kabila (17 januari 2001)
'Congolese president Kabila gedood' (16 januari 2001)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad