U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Buitenlandse Zaken

Congo-online

Ministerie van Buitenlandse Zaken België


Lichaam vermoorde president in Harare

Congo bevestigt dood Kabila

Door een onzer redacteuren
NAIROBI, 18 JAN. De Congolese autoriteiten hebben donderdagmiddag bevestigd dat president Laurent Kabila is vermoord. Zijn lichaam zal zondag vanuit de Zimbabweaanse hoofdstad Harare naar de Congolese hoofdstad Kinshasa worden gevlogen. Daar wordt hij dinsdag begraven.

Over het lot van Kabila bestond grote verwarring sinds er dinsdagmiddag een moordaanslag op hem werd gepleegd in het presidentiële paleis in Kinshasa. Uit alle delen van de wereld kwamen bevestigingen dat Kabila daar bij was overleden. Ook sommige Congolese gezagdragers in het buitenland bevestigden dat. De Congolese autoriteiten lieten evenwel alleen weten dat hij gewond was, zonder verdere details. Wel maakte het regime in Kinshasa bekend dat Kabila's zoon Joseph voorlopig de zaken van zijn vader waarneemt.

Dat het lichaam van Kabila zich nu in Harare bevindt, vestigt de aandacht op de mededeling die de Zimbabweaanse minister van Defensie Moven Mahachi gisteren al deed. Mahachi zei Kabila tijdens een vlucht van Kinshasa naar Harare aan zijn verwondingen was bezweken. Een uur later verklaarde een ander ministerie in de Zimbabweaanse hoofdstad dat Mahachi's woorden ,,fout waren geïnterpreteerd door journalisten''.

De Zimbabweaanse regering beloofde vanochtend een definitieve uitleg te zullen geven, maar stelde deze uit in afwachting van mededelingen uit Kinshasa. Kabila's andere bondgenoot, Angola, bevestigde inmiddels wel dat de president dood is. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, had dinsdagavond al gezegd dat Kabila gedood was, na een ruzie met enkele generaals. De berichten dat Kabila pas later op weg naar Zimbabwe was overleden veroorzaakten gisteren enige onrust op het ministerie in Brussel, dat vreesde door voortijdige conclusie Belgische belangen in haar voormalige kolonie te schaden. De Belgische regering stuurde paratroepers naar buurland Gabon om de ruim 2.000 Belgen in Congo eventueel te evacueren.

Richard Holbrooke, de Amerikaanse gezant bij de VN, waarschuwde de landen die betrokken zijn bij de oorlog in Congo geen misbruik te maken van de situatie door een offensief te beginnen.


Zie ook:

Grote verwarring na aanslag Congo (17 januari 2001)
Laurent Kabila maakte overal vijanden (17 januari 2001)
Congo: van Lumumba tot Kabila (17 januari 2001)
'Congolese president Kabila gedood' (16 januari 2001)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad