U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Midden-Oosten

BENJAMIN KAHANE en KAHANE CHAI

Wraak, wraak, wraak

Door onze correspondent
TEL AVIV, 2 JAN. Benjamin Kahane, die zondag door Palestijnen werd vermoord, nam de fakkel van de racistische beweging van zijn vader, rabbijn Meir Kahane, nadat deze in 1990 in New York was vermoord, met hetzelfde fanatisme over. Hij miste echter het charisma van zijn vader, die in Israel de Kach-beweging stichtte en op die lijst doordrong in het parlement. Zijn dood heeft hem nu echter evengoed tot martelaar gemaakt van een extreem segment van de kolonisten in bezet gebied.

Vader en zoon geloofden heilig in de zuivering van Erets-Israel, het land van Israel, van Arabieren. 'Transfer' was het motto van Kach en dat van de Kahane Chai (leeft) beweging die door Benjamin Kahane ter nagedachtenis aan zijn vader werd gesticht. Bij het uitbreken van de Palestijnse onafhankelijkheidsopstand, eind september vorig jaar, verschenen overal in Israel muurschriften met "Kahane had gelijk" als tekst.

Aanhangers van deze beweging vestigden zich in enkele kleine nederzettingen in bezet gebied . Zij maakten zich schuldig aan intimidatie van de Palestijnse bevolking in bezet gebied en lieten ook niet na Israelische Arabieren te provoceren. Vanuit auto's schoten zij na Palestijnse aanslagen op huizen in Palestijnse dorpen. Wraak is een belangrijk element in de ideologie van deze beweging - de roep om wraak weerklonk ook tijdens Benjamin Kahanes begrafenis. Baruch Goldstein, die in de grote moskee in Hebron in 1995 29 biddende Palestijnen vermoordde, is in haar mythologie een held. Het opblazen van de twee grote moskeeën op de Tempelberg/Al-Haram al-Sharif maakt deel uit van haar ideologische bagage.

De staat Israel heeft Kahane Chai als staatsgevaarlijk buiten de wet gesteld. In andere vermommingen zet de beweging haar activiteit echter voort. Zij heeft onder de joodse bevolking in New York nogal wat aanhang die de beweging ook financieel steunt. Uit die fondsen wordt kennelijk ook de activiteit in Israel gefinancierd.

NRC Webpagina's
2 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad