U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Politie Amsterdam-Amstelland

Amsterdamse politie bestrijdt uitstroom agenten

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 2 JAN. De Amsterdamse politie trekt de komende vier jaar 120 miljoen gulden uit om de uitstroom van agenten te bestrijden. Dat heeft korpschef J. Kuiper vandaag gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak. De uitstroom van agenten bij het korps was volgens Kuiper in 2000 379. "Dat is zestig mensen meer dan in 1999", aldus de korpschef.

Kuiper waarschuwde dat de door het rijk opgelegde verplichting in te teren op het eigen vermogen van de korpsen ten koste gaat van de politiezorg in de regio. Bovendien verwacht hij dat extra maatregelen van de overheid om de uitloop van agenten te stoppen uitblijven. Daarom wil Kuiper dat zijn korps zelf meer actie onderneemt. Zaken als reiskostenvergoedingen, extra parkeergelegenheid, kinderopvang en studiefaciliteiten moeten volgens de korpschef de Amsterdamse politieagent ervan overtuigen bij het korps te blijven. Veel agenten verlaten volgens een woordvoerder het korps wegens "materiële kwesties". "Dat ze vertrekken, heeft vaak te maken met de financiën. Het levensonderhoud in Amsterdam is gewoon heel duur. Er is vaak te weinig geld beschikbaar om dit te compenseren." Kuiper presenteerde vanochtend ook de jaarcijfers. Hieruit bleek dat voetbalevenementen veel politie-inzet hebben gekost. In totaal ging het, EURO 2000 meegerekend, om bijna 140.000 manuren. In 1999 waren dat er nog 34.000. De cijfers geven aan dat er vorig jaar meer moorden zijn gepleegd en meer mensen gearresteerd. Ook het aantal diefstallen uit auto's steeg. Zo kreeg de politie in 2000 te maken met 47 doden als gevolg van moord en doodslag. Driekwart van deze zaken zijn opgelost. In totaal hebben 40.000 arrestanten in de Amsterdamse politiecellen overnacht, een stijging van 22 procent vergeleken met 1999. De vergrijpen waren ernstiger.

De diefstal uit auto's steeg in 2000 met 19 procent. De zakkenrollerij daalde met negen procent. Het aantal gestolen (brom)fietsen ging met 15 procent omlaag. De politie deelde 900.000 bekeuringen uit, 120.000 meer dan het jaar daarvoor.

NRC Webpagina's
2 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad