U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Informatienummer (075-271271) voor betrokkenen

Gemeente Edam-Volendam

Online condoleanceregister


Bijna tweehonderd gewonden

Zeker negen doden bij brand Volendam

Door een onzer redacteuren
VOLENDAM, 2 JAN. Een brand in het Volendamse café Het Hemeltje in de nieuwjaarsnacht heeft tot dusver zeker aan negen jongeren het leven gekost. Eerder dinsdagmiddag melddde het Brandwondencentrum in Beverwijk tien doden, maar burgemeester F. IJsselmuiden van Volendam zei tijdens een persconferentie dinsdagavond dat deze mededeling onjuist was. De gemeente Volendam houdt het dodental op negen. Het Brandwondencentrum was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de gemeente verkeren achttien personen nog in levensgevaar. Bijna tweehonderd jongeren raakten gewond bij de brand, die ontstond toen kerstversiering vlam vatte en het café in een mum van tijd in lichterlaaie zette.

Deskundigen verwachten dat het dodental verder zal oplopen omdat sommige slachtoffers zowel zeer ernstige brandwonden als beschadigde luchtwegen hebben.

Staatssecretaris De Vries (Binnenlandse Zaken, belast met rampenbeleid) kondigde gisteravond een onderzoek aan naar de achtergronden en de afhandeling van de brand. De hulpverlening werd bemoeilijkt doordat de plek van de ramp slechts via een smalle weg bereikbaar was. Het aantal gewonden was bovendien zo groot, dat het moeite kostte voldoende hulptroepen te mobiliseren. Er zijn in totaal circa veertig ziekenauto's uit de wijde omtrek tot ruim vier uur na de ramp bezig geweest met het vervoer van gewonden.

Volgens burgemeester F. IJsselmuiden van de gemeente Edam-Volendam zijn er 184 geregistreerde gewonden. Van hen liggen negentig in brandwondencentra in Beverwijk, Rotterdam en Groningen en in ziekenhuizen in onder meer Amsterdam, Utrecht en Leiden. Het grootste deel van hen ligt aan beademingsapparatuur, 34 mensen liggen op de intensive care. Brandwondencentra in België en Duitsland hebben 21 slachtoffers opgevangen.

De slachtoffers hebben behalve derdegraads brandwonden ook grote problemen met de ademhaling. "Extreem veel patiënten lijden aan een inhalatietrauma. Dat is een levensbedreigende longbeschadiging, ontstaan door het inademen van giftige gassen en hete rook", aldus chirurg M. Hunfeld van het brandwondencentrum in Beverwijk. Bij derdegraads brandwonden is dertig tot negentig procent van het lichaamsoppervlak verbrand. Hunfeld noemt de verwondingen "verschrikkelijk".

Eigenaar J.Veerman van de onder één dak gevestigde Volendamse horecabedrijven Het Hemeltje, Wir War en Blokhut moest zijn pand in opdracht van de gemeente wegens brandgevaar drastisch verbouwen. Hij stuurde een week voor de brand nog nieuwe bouwtekeningen naar de gemeente, die onder meer betrekking hadden op een aanpassing van de voorgevel. De betrokken dienst was nog niet toegekomen aan de beoordeling.

Het openbaar ministerie in Haarlem verwacht dat een "oriënterend onderzoek" naar de brand al binnen enkele dagen klaar is. Inmiddels is de politie begonnen met het horen van getuigen. De bedoeling van het onderzoek is te bekijken of sprake is van strafbare feiten. In dat geval kan het OM overgaan tot een gerechtelijk vooronderzoek tegen verdachten. Om de toedracht van de ramp te recon strueren worden de komende dagen getuigen gehoord. Het gaat om bezoekers van het café, de uitbater en ambtenaren van de gemeente Edam-Volendam die betrokken waren bij de vergunningverlening.


Zie ook:

Volendam rouwt om slachtoffers cafébrand (2 januari 2001)
Doden bij cafébrand in Volendam (1 januari 2000)
Toestand slachtoffers kritiek (1 januari 2000)
Paniek en chaos na brand Volendam (1 januari 2000)
Longschade grootste levensgevaar bij brand (1 januari 2000)
Koningin Beatrix betuigt deelneming (1 januari 2000)

NRC Webpagina's
2 JANUARI 2001
(laatste wijziging 20.00 uur)


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad