U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Doelwit Wolters Kluwer platzak

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
AMSTERDAM, 2 JAN. Uitgever Wolters Kluwer heeft half december zijn bod op het Amerikaanse internetbedrijf Loislaw in de slotfase van de onderhandelingen met 12 miljoen gulden verhoogd om de instemming te winnen van de commissarissen en de grootaandeelhouders.

Loislaw zat op dat moment financieel aan de grond, zo blijkt uit gegevens die het bedrijf bij de Amerikaanse beurscommissie, de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gedeponeerd. Uiteindelijk betaalde Wolters Kluwer 95 miljoen dollar, dat was 5 miljoen dollar meer dan het eerdere bod.

De Nederlanders verstrekten tevens direct een overbruggingskrediet van 7 miljoen dollar. Loislaw had kort daarvoor 1,5 miljoen dollar van een van zijn grootaandeelhouders moeten lenen omdat de kas begin december zo goed als leeg was, zo blijkt uit de documenten die bij de SEC zijn gedeponeerd.

Wolters Kluwer bezit inmiddels de aandelen van de commissarissen, topmanagers en grootaandeelhouders van Loislaw, samen goed voor 67 procent van het kapitaal. Het bod van 4,35 dollar per aandeel betekent overigens een meevaller voor een kleine 40 topmanagers, die op 28 november een nieuwe serie opties op aandelen Loislaw kregen met een uitoefenprijs van 1 dollar per aandeel.

Loislaw (400 medewerkers) levert via internet juridische informatie aan middelgrote en kleinere advocatenkantoren en juridische afdelingen van bedrijven. Over het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg het verlies ruim 9 miljoen gulden bij een omzet van 9 miljoen gulden.

Loislaw zegt in de informatie die bij de SEC is gedeponeerd dat het "recent duidelijk werd" dat er in tegenstelling tot de verwachtingen eind 2000 geen positieve kasstroom zou zijn. Door extra investeringen in de opbouw van databanken en de verkooporganisatie duurt dat tot medio of eind 2001.

Uit de documenten blijkt dat Loislaw in de loop van juli ongeveer 20 gegadigden heeft benaderd met de vraag of zij de onderneming wilden kopen. Met verschillende partijen werd tot begin december onderhandeld, evenals met de bestaande aandeelhouders voor een kapitaalinjectie, maar uiteindelijk deed alleen Wolters Kluwer 30 november een formeel bod van 90 miljoen dollar.

NRC Webpagina's
2 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad