U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Consumentenbond

Nederlandse Spoorwegen

CNV

Tegenspraak
(Stem mee of lees de reacties)


Treinstakers beraden zich op nieuwe acties

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 22 DEC. De stakende machinisten en conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen komen in januari bijeen om zich opnieuw te beraden op acties. De NS-directie is niet op de eisen van de stakers ingegaan. De verschillende 'personeelscollectieven' protesteren tegen het akkoord dat de vakbonden vorig jaar met de NS-directie sloot over de reorganisatie 'Bestemming Klant'.

Door personeel aan trajecten te binden wil NS vertragingen beperken. NS'ers vrezen dat hun werk te eenzijdig wordt als ze iedere dag in dezelfde regio rijden. Enkele machinisten zijn bezig met de oprichting van de Federatieve Raildienst Vereniging uit onvrede over de handelwijze van de vakbonden. De personeelscollectieven hebben hier afstand van genomen.

Het treinverkeer kwam vanochtend om half vijf weer normaal op gang, na de grootschalige staking van gisteren. Maar om tien uur vanochtend legden verkeersleiders in het oosten van het land opnieuw voor enkele uren het werk neer. Hierdoor was vanochtend geen treinverkeer mogelijk van en naar de stations. NS zet geen bussen in. In tegenstelling tot de staking van gisteren worden deze acties wel gesteund door de vakbonden.

De treindienstleiders in Zutphen, Deventer en Hengelo voerden eerder deze week ook al acties, toen in estafettevorm. Ze protesteren tegen de plannen van het spoorwegbedrijf om de posten te sluiten. De verkeersleiders moeten hierdoor in Zwolle en Arnhem gaan werken en willen een ruimere reistijd- en verhuisvergoeding dan NS hun heeft aangeboden. NS wil hier niet op ingaan. Een laatste overleg van NS- directie en de bonden over het sociaal plan maandagavond liep vast.

Door de staking gisteren in heel Nederland, behalve in het noorden en het zuiden van het land, konden ook de nachttreinen niet rijden. De stakingsacties verliepen rustig. De economische effecten van de NS- staking van gisteren zullen volgens W. van Nunspeet (hoofd Nationale Rekeningen bij het CBS) " gering" zijn. Veel mensen hebben gebruik gemaakt van andere middelen van vervoer.

NS kondigde gisteren aan voor 500 miljoen gulden 125 nieuwe dubbeldekkers aan te schaffen om het gebrek aan zitplaatsen op te heffen. De rijtuigen kunnen vanaf 2003 in gebruik worden genomen.


Zie ook:

Treinverkeer ligt bijna overal stil (21 december 2000)
'Voor het onderhoud is zo'n staking prettig' (21 december 2000)
WC van de NS trekt alleen nog junks (21 december 2000)
Een treinstaking? Nou en? (21 december 2000)
Belg: 'Dat rondje rond de kerk is juist plezant' (21 december 2000)
Japanse treinen zijn altijd op tijd (21 december 2000)
Treinverkeer ligt bijna overal stil (21 december 2000)
Vroege kerst door treinstaking (20 december 2000)
Treinstakers gruwen van sleur (20 december 2000)
Het wordt morgen een stille dag (20 december 2000)
Stakingen bij de spoorwegen (19 december 2000)
Iedereen heeft zijn eigen klacht over de NS (19 december 2000)
Ook dinsdag, woensdag en vrijdag NS-stakingen (18 december 2000)

NRC Webpagina's
22 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad