U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Bedreigen media heeft effect
Dreigementen en fysiek geweld tegen media zijn succesvol gebleken, in de afgelopen periode. 'De eerste klap is meer waard dan een daalder'.

Eis veteranen om correctie afgewezen
De auteurs van een boek over de eerste oorlogsdagen in mei 1940, waarin melding wordt gemaakt van schendingen van het oorlogsrecht door Nederlandse soldaten, hoeven hun oorspronkelijke tekst niet te rectificeren.

Gemorrel aan de vaste boekenprijs moet stoppen
Onder de tegenstanders van de vaste boekenprijs heeft zich nu ook minister Jorritsma geschaard. Zij roept uitgevers op te opereren 'onder de tucht van de markt' maar heeft geen idee waarover zij het heeft, meent Wouter van Oorschot.

Telegraaf mag NVM-data gebruiken
Uitgever de Telegraaf mag zonder toestemming gegevens publiceren uit het woningenbestand van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op internet.

Boete wegens smaad: Brusselmans overweegt hoger beroep
De Belgische schrijver Herman Brusselmans besluit pas in januari of hij in beroep gaat tegen zijn veroordeling gisteren wegens smaad. Dat zei zijn raadsman mr. Eric Vandermussele in Antwerpen vanochtend.

KPN verkoopt belang in Eircell
Telecombedrijf KPN verkoopt zijn belang in het Ierse Eircell aan de Britse telecomreus Vodafone. KPN, dat een schuldenlast heeft van 22 miljard euro (48,5 miljard gulden), krijgt 220 miljoen aandelen van Vodafone. Het aandelenpakket is op basis van de huidige koers van Vodafone 875 miljoen euro (1,9 miljard gulden) waard.

Pijlsnel tennis
Het bekendste tennisspel is Pong. De eerste versie van het spel stamt uit 1958. In dat jaar lukte het de natuurkundige William Higinbotham, die betrokken was bij de bouw van de eerste atoombom, om met behulp van een oscilloscoop en een gigantische analoge buizencomputer twee balkjes te tonen die een balletje heen en weer konden slaan. Zijn uitvinding werd twee jaar lang in het Brookhaven National Laboratory, waar kernonderzoek werd gedaan, in de staat New York getoond aan belangstellenden

Peter R. de Vries moet column van Abrahams slikken
AMSTERDAM, 22 DEC. De president van de rechtbank in Amsterdam heeft een eis van Peter R. de Vries tegen NRC Handelsblad-columnist Frits Abrahams afgewezen. Volgens de president heeft De Vries wel degelijk een voortrekkersrol gespeeld in de jacht op een asielzoeker die Marianne Vaatstra zou hebben vermoord. Abrahams schreef in oktober 1999 een column over de affaire in Kollum en kwam daar in een interview in Vrij Nederland op terug. Hij zei onder meer dat bij de jacht op de dader een lynchneiging ontstond. "Het zou om een asielzoeker gaan, dus moest er iemand opgepakt worden. Daar heeft De Vries toen een leidende rol in gespeeld." Abrahams hoeft zijn uitspraken niet te rectificeren.

Waarschuwing Lucent
Wederom heeft Lucent, 's werelds grootste producent van telecommunicatieapparatuur, een winstwaarschuwing gegeven. Lucent maakte tevens bekend dat het 1 miljard dollar (2,4 miljard gulden) aan kosten wil besparen, waarbij een nog onbekend aantal banen verdwijnen. Het aandeel Lucent heeft dit jaar al meer dan 80 procent van zijn waarde verloren. Lucent verwacht in het huidige eerste kwartaal van zijn boekjaar 2001 aanzienlijk grotere verliezen dan voorzien. Het bedrijf trok ook 700 miljoen dollar af van de omzet over het vierde kwartaal, omdat dat verkeerd zou zijn berekend.

Microsoft doet miljardenovername
Softwarereus Microsoft neemt voor 1,1 miljard dollar (2,64 miljard gulden) in aandelen Great Plains uit Minnesota over. De nieuwe aanwinst maakt software voor het midden- en kleinbedrijf. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten. Microsoft betaalt de aandeelhouders van Great Plains een fikse bonus. Woensdag was het bedrijf nog 712 miljoen dollar waard op de beurs. Gisteren steeg de koers met ruim 30 procent door het bod van Microsoft. (ANP)


In de film Titanic draagt een passagier in een reddingsboot een digitaal horloge. Een foutje: het schip zonk in 1912. De makers en bezoekers van Movie-Mistakes.com verzamelden dergelijke grote en kleine blunders in speelfilms. De alfabetische lijst bevat klassiekers als Gone With The Wind, maar ook nieuwe films zijn reeds gescreend op bloopers. Een gemis is het gebrek aan illustraties.
(www.movie-mistakes.com)

NRC Webpagina's
22 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad