U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Bush benoemt Colin Powell

Door onze correspondent
WASHINGTON, 18 DEC. Colin Powell wordt de nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. De eerste Witte Huis-adviseur voor buitenlands beleid wordt Condoleezza Rice. Die lang verwachte benoemingen heeft aanstaand president Bush het afgelopen weekeinde bekend gemaakt.

Bush kondigde aan nog een niet-blanke in zijn onmiddellijke omgeving te hebben benoemd: Al Gonzales wordt White House counsel, de huis-advocaat van de president. Gonzales heeft een zelfde rol aan Bush' zijde vervuld in Texas, voordat hij doorschoof naar het Supreme Court van die staat. Gonzales is van Latijns-Amerikaanse herkomst.

Bush toonde zich tevreden met deze eerste benoemingen. ,,Het is goed voor Amerika dat deze drie bereid zijn het land te dienen'', zei Bush in zijn ambtswoning in Austin, Texas, waar hij Rice aan de pers voorstelde. De nieuwe National Security Advisor werkte al op een lagere rang in het Witte Huis van president Bush sr., waar zij Rusland-deskundige was.

Tijdens een aparte ceremonie in Crawford, het Texaanse dorp waar Bush woont, noemde de aanstaande president Powell ‘een Amerikaanse held' met een ‘immense integriteit'. Generaal b.d. Powell werd internationaal bekend als de opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de Golfoorlog. ,,Ik weet niemand die beter het gezicht en de stem van de Amerikaanse diplomatie kan zijn dan Colin L. Powell'', aldus Bush zaterdag.

De aanstaande president vloog gisteren voor het eerst in een half jaar naar Washington, waar hij vandaag en morgen een serie gesprekken heeft. Bush ontmoet president Clinton, vice-president Gore, centrale bankpresident Greenspan en leiders in het Congres. De nieuwe president moet al direct zijn gezag en speelruimte bij zowel Republikeinen als Democraten in het Congres aftasten.

De afgelopen dagen is Bush al in een pittig debat verzeild geraakt over de wenselijkheid van zijn campagnebelofte een belastingverlaging aan alle werkende Amerikanen te geven. Die zou in totaal 1,3 biljoen dollar over tien jaar omvatten. De Democratische presidentskandidaat Gore noemde die verlaging steeds onverantwoord en onwenselijk, want vooral voordelig voor de allerrijksten. De Republikeinse fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden Hastert vindt dat Bush beter op kleinere schaal kan beginnen, met gerichte belastingverlagingen.

NRC Webpagina's
18 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad