U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NPD

Horst Mahler, advocaat van ultra-rechtse NPD

'Ik hoor niet tot degenen die Albright kussen'


Duitsland onderzoekt of de ultra-rechtse NPD verboden kan worden. Volgens Horst Mahler, ooit lid van de extreem-linkse Rote Armee Fraktion, en nu het boegbeeld van de NPD, zal dat nooit lukken.

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD

BERLIJN, 16 DEC. "Als het gerechtshof in Karlsruhe de Nationaaldemocratische Partij Duitsland (NPD) verbiedt zal het politieke klimaat ernstig verslechteren. Groepen maar ook losse individuen zullen wilde acties tegen Duitsland ondernemen", zegt Horst Mahler.

Nee, dat is geen dreigement van Mahler, die intussen geldt als ster en ideoloog van de rechts-radicale scene. Hoewel Mahler tot de extreem-rechtse NPD behoort, heeft hij alle geweld afgezworen nadat zijn acties als lid van de extreem-linkse Rote Armee Fraktion (RAF) hem begin jaren zeventig tien jaar achter de tralies brachten.

Begin deze week besloot het NPD-bestuur in Berlijn dat advocaat Mahler de partij zal verdedigen tegen het dreigende verbod door het Constitutionele Hof in Karlsruhe, waartoe de Bondsdag, op voorstel van de rood-groene regering heeft opgeroepen. De 64-jarige Mahler komt daarmee tegenover zijn vroegere vrienden te staan: de sociaal-democraten Otto Schily (68, minister van Binnenlandse Zaken) en bondskanselier Gerhard Schröder (56).

Mahler slijpt al de messen. Hij verheugt zich op het duel met Schily en Schröder. Mahler en Schily ontmoetten elkaar in de jaren zestig. Beiden waren actief tijdens de studentenrevolte als APO-advocaten (Anti- Parlementaire Oppositie). Mahler verdedigde studentenleiders als Rudi Dutschke.

Terwijl Schily op het rechte pad bleef, sloot Mahler zich aan bij de RAF, dook onder in Jordanië waar hij een guerrilla-opleiding kreeg "voor de gewapende strijd" en werd begin jaren zeventig gearresteerd omdat hij had meegedaan aan de bevrijding van RAF-leider Andreas Baader uit de gevangenis. Schily verdedigde Mahler, maar kon niet voorkomen dat hij tot 14 jaar cel werd veroordeeld. Schröder, later zijn advocaat, wist dat tot 10 jaar te beperken.

Indirect droeg Schily ertoe bij dat Mahler de stap maakte van links- naar rechts-radicaal. Stapels boeken van de Duitse idealistische filosofen Hegel en Herder kreeg hij in de gevangenis van Schily. Contact heeft Mahler allang niet meer met zijn vroegere Genossen. Ze hebben "de zaak verraden" om deel te nemen aan de macht.

"Duitsland is voor de Duitsers", zegt Mahler in een gesprek met enkele buitenlandse journalisten in een Berlijns café. Hij zet als eerste zijn bandrecorder aan; bij de burgerlijke pers is waakzaamheid geboden. "Alle buitenlanders moeten via wettelijke maatregelen uit Duitsland worden verwijderd", beaamt hij. Dat hebben de toehoorders goed begrepen; 7 miljoen van de 82 miljoen zijn het er. Helmut Kohl, de oud- kanselier, had beloofd ervoor te zorgen dat veel buitenlanders naar hun Heimat zouden terugkeren. "Maar het aantal Turken is bijna verdubbeld". De Duitsers lopen gevaar een minderheid in eigen land te worden, zegt de NPD-ideoloog. Hij noemt het 'vreemde' het zout in de soep. Maar wie houdt er van "verzouten soep"? Dat dit soort uitspraken een provocatie zijn, neo-nazi's ertoe kan aanzetten het 'zout in de soep' uit te spugen en buitenlanders in elkaar te slaan, dat ziet Mahler niet. Racistische geweldplegingen zijn grotendeels "provocaties van geheime diensten", orakelt hij.

Het idee van Hitlers Volksgemeinschaft was volgens Mahler een van de lichtpuntjes uit het nationaal-socialisme. Hij zet zich af tegen de hegemonie van de Amerikaanse Oostkust die Duitsland via een overdaad aan buitenlanders wil uitschakelen. "Ik hoor niet, zoals Joschka Fischer, tot degenen die nu Madeleine Albright kussen." Ook is het een misvatting dat Duitsland twee keer in de vorige eeuw een wereldoorlog heeft veroorzaakt. "Het land is aangevallen en moest vechten om te overleven", zegt Mahler.

Hij draagt een donker colbert, en spreekt als was hij een filosoof. Hij rept van Kant, Marx en Adler en let er bij zijn formuleringen op de grenzen van de wet niet te overschrijden. Hij heeft veel gelezen en geleerd in de gevangenis.

Hoe Mahler van links-radicaal rechts-radicaal is geworden? Met die begrippen kan hij niets. "De NPD is antikapitalistisch, antiglobalisering en voor de volksgemeenschap." Zo'n sprong is het niet van links- naar rechts-radicaal. "Beoordeel me op mijn uitspraken." In de jaren zestig vond hij dat Duitsers lessen moesten trekken uit 1933 - het jaar dat Hitler aan de macht kwam - en zich actief in onrecht moesten mengen. In Vietnam probeerde supermacht Amerika te voorkomen dat een boerenvolk naar vrijheid streefde. In Algerije zag Mahler wat de Fransen bij de onafhankelijkheidsstrijd aanrichtten. Maar in de cel ontdekte hij dat geweld tegen de staat of de maatschappij zinloos was. De communist Gramsci leerde dat je zo het volk niet meekreeg.

Mahler hamert er in de NPD op dat gebruik van geweld de verkeerde weg is. In de NPD-leus 'strijd om de straat' ziet Mahler dan ook geen aansporing tot geweld. "Omdat de NPD wordt doodgezwegen kan ze alleen via manifestaties op straat zichtbaar worden." Schily zal het nog moeilijk krijgen om te bewijzen dat de NPD met gewelddadige middelen tegen de bestaande orde ageert, waarschuwt Mahler. Dat NPD'ers betrokken waren bij geweldplegingen tegen buitenlanders, schendingen van oorlogsmonumenten en aanslagen op synagogen, zijn "beweringen".

Een enkeling mag zich misdragen, dat betekent niet dat 'de NPD' een gewelddadige politiek voorstaat. "De verwijten zijn niet steekhoudend. De partij is nationaal en socialistisch. Dat mag volgens de democratie."

NRC Webpagina's
16 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad