U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Supreme Court dwingt Florida te wachten met vaststellen uitslag tot maandag

Door onze correspondent MARC CHAVANNES

WASHINGTON, 17 NOV. Florida mag zaterdag niet de definitieve uitslag vaststellen van de verkiezingen in de staat. Het Supreme Court van Florida heeft dat laat vrijdagmiddag bepaald. Daarmee weet Amerika ook dit weekeinde niet wie de nieuwe president zal zijn.

Het Hof behandelt maandag de eis van presidentskandidaat Gore dat met de hand getelde stemmen alsnog meegerekend zullen worden. Eerder vrijdag oordeelde een lagere rechter in Florida dat de staat geen rekening hoeft te houden met de resultaten van de handmatige hertelling van de stemmen. In zeker twee kiesdistrict gingen die handtellingen overigens door.

Katherine Harris, de hoogste ambtenaar van Florida, was van plan in de loop van zaterdag bekend te maken wat de definitieve uitslag van de verkiezingen in Florida is. Zij wilde daarbij uitgaan van de uitslagen zoals die dinsdagvond bij haar waren gemeld plus de telling van de poststemmen, die vrijdag tot middernacht mochten binnenkomen. De resultaten van hertellingen met de hand wilde zij negeren.

Katherine Harris was zeer tevreden met de uitspraak van de rechter in haar voordeel. Pogingen van haar en andere Republikeinen om het handmatig tellen in enkele kiesdistricten opnieuw te laten verbieden, strandden opnieuw, na verschillende processen eerder deze week. In Broward County (Fort Lauderdale en omgeving) zei een rechter vrijdag dat de tellingen mochten doorgaan.

In Palm Beach werd vrijdag doorgeteld, al werd het proces regelmatig onderbroken door geschillen. De twee partijen hadden advocaten in de tellingszaal, die hun toestemming gaven aan iedere beslissing over ponskaarten waar te betwisten viel of het rondje er wel of niet opzettelijk door de kiezer was uitgedrukt.

In het kiesdistrict Miami Dade (Miami en omgeving) werd vrijdagmiddag heftig vergaderd over de vraag of nog verder met de hand geteld zou worden. Advocaten van de Republikeinen en de Democraten pleitten tegen, respectievelijk voor doorgaan.

Maandag zal weer een andere rechter in Florida uitspraak doen over de vraag of hij binnen de Grondwet zou blijven als hij een nieuwe verkiezing in het kiesdistrict Palm Beach zou uitschrijven. Een aantal kiezers hebben daar om gevraagd omdat het stembiljet naar hun mening verwarrend was. Zij zeggen dat zij hun stem niet naar behoren hebben kunnen uitbrengen.

Donderdag boekten de Democraten een meevaller toen het Supreme Court van Florida bepaalde dat kiesdistricten ,die met de hand de stemmen wilden hertellen, dat ook mochten doen. De Republikeinen vechten die vrijheid, in een aparte rechtszaak, ook aan voor het federale Hof van Hoger beroep in Atlanta. Zowel de zaak in Atlanta als die voor het Supreme Court van Florida zou uiteindelijk terecht kunnen komen voor het federale Supreme Court in Washington DC.

Voor Al Gore verliezen de rechtszaken hun betekenis wanneer bij de hertellingen die bezig zijn blijkt dat hij weinig extra stemmen binnenhaalt. Alleen wanneer hij genoeg eerder niet-getelde stemmen krijgt toegewezen om George W. Bush voorbij te streven, wordt een juridische strijd over de toelaatbaarheid van die nagekomen resultaten actueel. Dinsdag had Bush een voorsprong van 300 stemmen in heel Florida.

Bij de Bush-campagne wilde men vrijdagmiddag niets zeggen over de manier waarop Bush zaterdag zal reageren op de uitslag. Men maakt geen presidentiële geluiden totdat de secretary of state van Florida de in haar ogen definitieve resultaten heeft vastgesteld. De Republikeinen hopen dat de overzeese kiezers in groten getale op Bush hebben gestemd. Dat zou zijn krappe voorsprong enigszins vergroten.

Bij beide partijen beraadt men zich overigens op stappen voor het geval de uitkomst van de huidige stemmenstrijd hen niet bevalt. Ongeruste Republikeinen in het Congres verspreidden gisteren een notitie waarin werd gewezen op de mogelijkheid de stemming in Florida in beide Huizen van het Congres ongeldig te verklaren. Daarna heeft geen van beide kandidaten een meerderheid in het college van kiesmannen en kan het Huis van Afgevaardigden de nieuwe president aanwijzen.

In dat verband is het spannend dat de Senaatszetel voor de staat Washington nog steeds niet is toegewezen. Als de Democratische kandidaat wint, wordt de stemverhouding in de Senaat 50-50, waarbij de vice-president de beslissende stem kan uitbrengen. Dat is Al Gore nog in dit scenario.

De Democraten letten op de mogelijkheid de rechter te vragen nieuwe verkiezingen uit te schrijven in het kiesdistrict West Palm Beach. De 'vlinder'-stembiljetten hebben daar voor veel verwarring gezorgd.

NRC Webpagina's
17 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad