U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Oplage onthullend boek over Soeharto vernietigd
Begin deze week lag hij opnieuw aan het infuus, maar hij boezemt nog angst in. Oud-president Soeharto van Indonesië (79) is na drie herseninfarcten niet meer de oude, maar het netwerk van zijn aanhangers is wijdvertakt en deze onzichtbare arm reikt ver. Zo ver, dat zelfs in deze tijden van openheid de grootste uitgever van Indonesië de oplage van een onthullend boek over de ex-potentaat vernietigde. Het Indonesische weekblad GAMMA had deze week de primeur.

Internet krijgt nieuwe adressen
Internet krijgt er zeven nieuwe types domeinnamen bij. Naast de reeds bestaande adressen (zoals .com en .net) komen in de loop van 2001 zeven nieuwe extensies beschikbaar, waaronder .biz (voor bedrijven), .name (voor personen) en .info (voor algemeen gebruik).

Brits internetbedrijf TheStreet moet sluiten
De toenemende aarzeling onder banken om geld te blijven steken in verlieslijdende internetbedrijven heeft een nieuw Brits slachtoffer geëist. TheStreet.com, een prominente Amerikaanse leverancier van nieuws en financiële diensten via het internet, maakte gisteren bekend zijn in februari geopende Britse vestiging, TheStreet.co.uk, te zullen sluiten om radicaal te bezuinigen.

Krantenmakertjes op het web
Op scholen wordt veel gebruik gemaakt van educatieve software om het de leerkrachten gemakkelijker te maken of als aanvulling op de klassikale les. En het succes is gegarandeerd: leerlingen verdringen zich voor de beeldschermen om zich te verliezen in de als spelletjes vermomde taal- en rekenoefeningen. Vorige week maakte Maku/Compukids de prijzen bekend voor de beste kindersoftware. Meer dan 200 Nederlandstalige cd-roms, die het afgelopen jaar zijn verschenen, werden beoordeeld op kwaliteit en educatieve aspecten.

Koers KPN omlaag
Telecomfonds KPN zorgde vandaag voor vuurwerk op de beurs. Kort voor de emissie van de nieuwe aandelen deden beleggers de stukken vanochtend van de hand en daalde de koers verder. Gisteren sloot de inschrijvingsperiode voor particulieren op nieuwe aandelen en komend weekeinde wordt de uitgifteprijs van de nieuwe aandelen bepaald op basis van de slotkoers van vandaag.

BellSouth: minder groei
Telecombedrijf BellSouth, de Amerikaanse partner van KPN, heeft de winstverwachting naar beneden bijgesteld. De groei van de winst per aandeel in 2001 zal niet uitkomen tussen de 13 tot 15 procent, zoals eerder aangegeven, maar tussen de 7 en 9 procent. De winst wordt volgens het concern gedrukt door de nieuwe doelstelling om het aantal DSL-klanten sneller te laten groeien dan gepland. DSL is de techniek die breedbandinternetten mogelijk maakt via het bestaande telefoonnetwerk. BellSouth wil het aantal DSL-klanten verdrievoudigen van 200.000 dit jaar naar 600.000 aan het eind van 2001. Daarnaast wil het concern de mobiele telefoonmarkt in Colombia veroveren.

Uitstel beursgang
Telefónica heeft besloten de beursgang van enkele dochterbedrijven uit te stellen wegens het slechte beursklimaat. Volgens topman Cesar Alierta is de plaatsing van bijna 9 procent van de aandelen in dochteronderneming Moviles (mobiele telefonie) later deze maand voorlopig de laatste. Het Spaanse telecomconcern had ook de dochterbedrijven Media, Data en Emergia naar de beurs willen brengen.

AT&T maakt kabel-tv zelfstandig
Het Amerikaanse telecomunicatieconcern AT&T gaat Liberty Media Group afsplitsen. Liberty is een kabelaar, die ook een belang heeft in het satelliet-tv-bedrijf Sky Global van News Corp. Vorige maand maakte AT&T bekend zich te willen opsplitsen in vier afzonderlijke bedrijven, voor mobiele telefonie, breedband, zakelijke klanten en consumenten. Dat is volgens het concern gunstig voor de aandeelhouders. Bij Liberty speelt bovendien een rol dat het als zelfstandige onderneming gemakkelijker kapitaal van buiten kan aantrekken en ook allianties met conccurrenten van AT&T kan aangaan. (DPA)

Concurrentie op Duitse telecommarkt
Deutsche Telekom AG, de voormalig monopolist op de Duitse telecommarkt, moet haar concurrerende internetproviders onvoorwaardelijke toegang bieden tot haar netwerk. Dit heeft de Duitse variant van de Opta vandaag besloten. Het verwachte gevolg van de maatregel is dat e- commerce een grote vlucht zal nemen in Duitsland. De nieuwe regeling wordt in februari van kracht. Deze stelt dat bedrijven als de Europese poot van America Online (AOL) één bedrag betalen voor ongelimiteerde toegang, in plaats van per minuut. (AP)

ICT-bedrijven verlaten Groningen
Twee internetbedrijven willen weg uit Groningen omdat zij het financieringsklimaat er 'ondermaats' vinden. Volgens hen ontbreekt het in het noorden aan snelheid en durf om risicodragend kapitaal te verstrekken. Het gaat om Gopher Publishers, dat vijftig medewerkers heeft, en Independent Brains, met 25 medewerkers. (ANP)

'Concurrentie in vaste telefonie beperkt'
De concurrentie op de markt voor vaste telefoonlijnen neemt nog slechts gering toe. Dat blijkt uit marktonderzoek in opdracht van toezichthouder Opta. Volgens de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit beschikte KPN in de eerste helft van het jaar over een marktaandeel van 85 tot 95 procent. In 1999 was dat nog 90 tot 100 procent. Ook op de markt voor huurlijnen - continuverbindingen tussen twee vaste punten - is KPN dominant. Het marktaandeel van het voormalige staatsbedrijf bedroeg in de eerste helft van dit jaar 60 tot 70 procent. In 1999 was dat 70 tot 80 procent. Op grond van de bevindingen oordeelt de Opta dat KPN een bedrijf is met "aanmerkelijke macht". Telecombedrijven met een dergelijk stempel zijn wettelijk verplicht hun netwerk tegen redelijke kosten open te stellen voor de concurrentie. De grens voor de zogeheten aanmerkelijke macht ligt nu nog bij een marktaandeel van 25 procent. De Europese Commissie wil daar 50 procent van maken. Dat is tegen de zin van de Opta, die pleit voor een grens van 30 procent. (ANP)

Creditcard op internet minder populair
Het betalen met creditcard op het internet neemt af. Uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 1.100 internetters blijkt dat 44 procent van de internetaankopen via een creditcard gebeurt. Een jaar geleden was dat nog 53 procent. Daarentegen wordt de acceptgiro als betaalmiddel voor internetaankopen steeds populairder. Het gebruik is in een jaar tijd verdubbeld, constateert de bond. Van de internetaankopen wordt 22 procent met deze betaalkaart afgerekend, tegenover 11 procent vorig jaar. Internetters maken zich zorgen over de veiligheid van betaaltransacties, constateert de bond. De populariteit neemt dan ook af: slechts 28 procent van de internetters betaalt het liefst met een creditcard. (ANP)


Als er iets snel veroudert, dan is het wel de computer. Een jaar of twee en er is alweer een nieuwe nodig. Maar wat gebeurt er met alle afgedankte modellen? De Amerikaan Jim Lower doet aan recycling. Hij bedacht dat de oude monitors uitermate geschikt zijn als aquarium en kattenbak. Op zijn site zijn foto's te zien van de zogenaamde 'Macquaria'. Uit afbeeldingen blijkt dat katten zo'n monitortoilet best willen gebruiken.
(www. members.home.com/jlower)

NRC Webpagina's
17 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad