U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
WADA

Overheid betaalt helft van budget antidopingbureau


OSLO, 17 NOV. Ministers van regeringen uit 29 landen hebben in Oslo beloofd het mondiale antidopingbureau WADA financieel te ondersteunen.

Ze zegden toe het budget van het mondiale bureau voor vijftig procent te vullen, maar wel onder voorwaarden. De landen willen dat WADA, dat is opgericht om doping uit de sport te bannen, een strategisch plan voor de lange termijn overlegt. Het bureau moet ook een budget voor vijf jaar opstellen. Tot eind 2001 financiert het internationaal olympisch comité (IOC) het WADA voor zestig miljoen gulden. De jaren erna betalen de landen de helft van het WADA-budget, of minstens vijftien miljoen per jaar. De Verenigde Staten leggen jaarlijks 2, 5 miljoen bij. Alle Europese landen betalen samen de helft van het totale bedrag. De ministers kwamen ook overeen hun nationale beleid inzake doping te harmoniseren en hun wetgeving onder de loep te nemen. (Reuters)

Koss adviseur ploeg Veldkamp

RIJSWIJK, 17 NOV. Johann Olav Koss wordt technisch adviseur van de Wehkamp schaatsploeg. De viervoudig olympisch kampioen heeft begin deze week overeenstemming bereikt met de privé-ploeg van zijn Nederlandse vriend Bart Veldkamp. Koss begeleidt het team tijdens de World Cup in Calgary, het WK afstanden in Salt Lake City en tijdens een trainingskamp in Davos. Door zijn werkzaamheden voor het internationaal olympisch comité (IOC) zal Koss de rest van het seizoen de ploeg op afstand adviseren. Volgend seizoen, als de Winterspelen in Salt Lake City worden gehouden, wordt de samenwerking intensiever. (ANP)

Koernikova wint ook van Martinez

NEW YORK, 17 NOV. De Russische tennisster Anna Koernikova heeft gisteren in New York de laatste vier bereikt van de Masters. Ze versloeg de Spaanse Conchita Martinez in twee sets: 6-4 en 6-0. Koernikova speelt in de halve finale tegen haar Zwitserse dubbelpartner Martina Hingis. Zij won in drie sets van de Française Nathalie Tauziat: 6-1, 6-7 en 6-2. De Spaanse tennisser Alex Corretja heeft zich als achtste en laatste speler geplaatst voor het mannentoernooi om de Masters die volgende week in de Portugese hoofdstad Lissabon beginnen. Corretja bereikte gisteren de vierde ronde van het indoortoernooi in Parijs. (Reuters)

Militair Huizinga wereldkampioen

DEN HELDER, 17 NOV. Judoka Mark Huizinga is gisteren in Den Helder voor de vierde achtereenvolgende maal wereldkampioen militairen geworden. De olympisch kampioen van Sydney in de klasse tot negentig kilogram versloeg in de finale Morozov uit Azerbeidjan. Claudia Zwiers won bij de vrouwen de wereldtitel in de klasse tot 78 kilogram. Ben Sonnemans won een bronzen medaille in de categorie boven 100 kilogram. (ANP)

Portugees Xavier toch tegen Oranje

LAUSANNE, 17 NOV. De Portugese voetballer Abel Xavier kan volgend voorjaar toch meedoen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland. De voormalige verdediger van PSV werd na Euro 2000 voor negen maanden geschorst wegens wangedrag na het verloren halve-finaleduel tegen Frankrijk. Het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne bracht de straf gisteren terug tot zes maanden. Xavier is daardoor met ingang van volgend jaar weer speelgerechtigd als international. (Reuters)

Speler Litouwen dood aangetroffen

MOSKOU, 17 NOV. Voetballer Irmantas Stumbrys van Torpedo Moskou is woensdag in zijn geboorteland Litouwen dood in een auto aangetroffen. De 28-jarige international was in het hoofd geschoten. In de auto werd ook een wapen gevonden. De trainer van zijn Russische werkgever weigert te accepteren dat de Litouwer zelfmoord heeft gepleegd. Een maand geleden promoveerde de club naar de Russische eredivisie. Stumbrys was getrouwd en had een dochter. (Reuters)

Ritsma rijdt toch mijl in Berlijn

BERLIJN, 17 NOV. Rintje Ritsma mag morgen bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Berlijn uitkomen op de 1.500 meter. De Friese schaatser, eerste reserve op deze afstand, profiteert van de afmelding van de zieke Jakko Jan Leeuwangh. Ritsma rijdt zondag ook op de 5 kilometer in Berlijn. (ANP)

NRC Webpagina's
17 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad