U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

Internet krijgt nieuwe adressen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 NOV. Internet krijgt er zeven nieuwe types domeinnamen bij. Naast de reeds bestaande adressen (zoals .com en .net) komen in de loop van 2001 zeven nieuwe extensies beschikbaar, waaronder .biz (voor bedrijven), .name (voor personen) en .info (voor algemeen gebruik).

Dat heeft de Amerikaanse organisatie die verantwoordelijk is voor het toewijzen van internetdomeinnamen, ICANN (Internet Corporation for Assigne Namens and Numbers), gisteren bekendgemaakt. De ICANN, in 1998 ingesteld door de Amerikaanse overheid, had de keuze uit 44 nieuwe domeinnamen. De uiteindelijke keuze voor zeven nieuwe extensies is verrassend. Voor de hand liggende adressen als .news, .shop, en .sex zitten er niet bij. De luchtvaartindustrie (.aero), coöperatieve bedrijven (.coop), musea (.museum) en beoefenaars van vrije beroepen (.pro) daarentegen krijgen wel hun eigen extensie.

De invoering van de nieuwe domeinextensies is de eerste ingrijpende verandering in het toewijzen van internetadressen sinds het ontstaan van internet in de jaren tachtig. Naast de 'nationale' domeinnamen (zoals .nl in Nederland) zijn op dit moment vijf extensies in gebruik: .com, .net, .org, .edu en .gov.

De .com-namen waren aanvankelijk bedoeld voor bedrijven (.com staat voor company), maar worden inmiddels gebruikt door tal van organisaties en ook door particulieren. Hetzelfde geldt voor .net, dat bedoeld was voor internetgerelateerde organisaties, zoals internetaanbieders, en .org voor niet-commerciële instanties. Andere bestaande extensies zijn .gov (voor overheden) en .edu (voor onderwijsinstellingen).

Bij de nieuwe domeinnamen wil de ICANN strikt de hand houden aan de richtlijnen voor het toewijzen ervan. Alleen voor de nieuwe extensies .name en .info zijn geen strakke regels vastgesteld, die kan iedereen in principe registreren.

Zeven 'domeinmakelaars', voor elke nieuwe domeinnaam één, hebben voor 50.000 dollar het recht gekregen de nieuwe extensies te verkopen aan geïnteresseerde partijen.

NRC Webpagina's
17 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad