U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
BSE Onderzoekscommissie

Creuzfeldt-Jakob Support Unit

Dossier Voedingsschandalen


Ziekte Creutzfeldt-Jakob

Londen biedt slachtoffers alsnog hulp

Door onze correspondent
LONDEN, 23 OKT. De Britse regering maakt zich op om mil joenen ponden aan smartengeld te betalen aan nabestaanden van patiënten die zijn overleden aan de menselijke vorm van BSE, de gekkekoeienziekte.

Lijders aan deze variant van de dodelijke hersenziekte van Creutzfeldt- Jakob (CJD) krijgen bovendien speciale zorg. De maatregelen vallen samen met de publicatie, donderdag, van het officiële rapport over de BSE-crisis tussen begin van de jaren '80 tot maart 1996. De auteur, Lord Phillips, zal naar verwachting zeker twintig Conservatieve oud-ministers en hoge ambtenaren beschuldigen van "incompetentie".

Het ministerie van Landbouw en het ministerie van Volksgezondheid zouden eerst hebben geweigerd aan te nemen dat de ziekte van rundvee naar mensen kon overspringen. Ook zouden gezondheidsautoriteiten te lang hebben gewacht met het openbaar maken van hun bevindingen. Lord Phillips, een rechter, was voorzitter van de officiële hoorzittingen tussen januari 1998 en december 1999 over de crisis.

De BSE-crisis heeft de Britse belastingbetaler intussen vier miljard pond (vijftien miljard gulden) gekost. Tot nu toe zijn 84 gevallen van CJD bevestigd, na een scherpe stijging in de afgelopen maanden. Volgens sommige scenario's zou dat aantal kunnen oplopen tot 136.000. Minister Brown (Financiën) zou daarom aanvankelijk niet hebben willen instemmen met een smartengeldregeling. Gezinnen die een kostwinner hebben verloren aan CJD zouden meer geld krijgen dan anderen. Verenigingen van nabestaanden hebben de maatregelen toegejuicht.

De gekkekoeienziekte ontstond nadat Britse runderen, met name melkvee, massaal krachtvoer kregen toegediend waarin gemalen karkassen van runderen en schapen waren gemengd. De kwaadaardige schapenziekte scrapie, die de hersenen aantast, zou daardoor zijn 'overgesprongen' naar koeien en vervolgens naar mensen die besmet rundvlees aten. De vrees voor besmetting houdt aan, al zou Brits rundvlees nu merendeels veilig zijn. Zo zou overdracht kunnen plaatsvinden via de boor van de tandarts. Ook haalden de Britse autoriteiten vorige week een hoeveelheid poliovaccin uit de roulatie, die infectueus zou kunnen zijn.

NRC Webpagina's
23 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad