U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

Marokkaanse premier

Maroc.nl


Bezoek aan Marokko 'bevrijdend'


Kroonprins Willem-Alexander begint morgen in de Marokkaanse hoofdstad Rabat aan een bezoek van drie dagen. De Marokkaanse gemeenschap in Nederland verwacht er veel van.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 23 OKT. Al was Nederland in 1610 het eerste Europese land dat de Noord-Afrikaanse staat erkende, een officiële visite van het Huis van Oranje aan het Marokkaanse vorstenhuis bleef tot nu toe uit. Wel was prinses Margriet ruim een jaar geleden op de begrafenis van koning Hassan II. Diens opvolger Mohammed VI heeft hervormingen in de richting van een democratie, met respect voor de mensenrechten, krachtig doorgevoerd en daarmee ruimte geschapen voor een bezoek uit Nederland, dat nog geen staatsbezoek maar 'oriëntatie' wordt genoemd. De Marokkaanse gemeenschap in Nederland (ruim 260. 000 mensen) is opgetogen.

Schrijfster en publiciste Naima El Bezaz: "Veel Marokkanen in Nederland hébben iets met Oranje. Dat komt omdat Marokkanen óók monarchisten zijn. Ze zijn trots op het liberale koningshuis hier. Op koninginnedag doet een aantal Marokkanen mee aan het feest; ze kijken óók naar de koets op Prinsjesdag". De schrijfster heeft de nieuwe koning Mohammed VI geschreven en antwoord gekregen. "Hij nodigde me, samen met negen andere Nederlandse Marokkanen, uit voor een etentje in zijn paleis, toen hij precies één jaar regeerde. Hij vertelde dat hij een échte goede connectie wil met Nederland". Ze noemt Mohammed VI "heel vooruitstrevend". Hij staat volgens haar dicht bij de mensen. "De koning wil ook echt iets doen aan de rechtspositie van de vrouw, hoewel de fundamentalisten dat willen tegenhouden. Hij wil dat scheiden voor vrouwen net zo goed wordt geregeld als voor mannen."

Het PvdA-Kamerlid Khadija Arib verwacht dat het bezoek van de kroonprins een sterk effect zal hebben op de Marokkaanse gemeenschap hier. "Nederland is altijd op afstand gebleven, stelde zich, heel begrijpelijk, zeer kritisch op. Dat weten alle Marokkanen. Het bezoek van Willem-Alexander zal bevrijdend werken", voorspelt Arib. Ze brengt in herinnering hoe onder de vorige koning Hassan de mensenrechten werden geschonden: "Marokko was een dictatuur, heeft een bloedige geschiedenis." Maar in 1994 sloeg Hassan een andere weg in, kreeg de bevolking grotere vrijheid van handelen en de huidige koning Mohammed zet die beweging met kracht door. "Onder Hassan waren de Marokkanen in Nederland nog bang om zich te laten horen, want dat zou direct terugslaan op hun familie daar. Toen Hassan opriep niet mee te doen aan de verkiezingen voor de gemeentenraden, bleven ze massaal weg. Ik verwacht dat het bezoek van Willem-Alexander óók leidt tot grotere participatie van Marokkanen in de Nederlandse samenleving." Arib werd in 1989 wegens haar politieke activiteiten opgepakt in haar geboorteland en kreeg ze huisarrest. "Het moet niet bij zo'n eenmalig bezoek blijven, er moeten concrete samenwerkingsverbanden komen, zodat jongeren niet langer hun leven op het spel zetten om de armoede te ontvluchten.

Politieman Moustafa Rahli, in Amsterdam belast met de werving van allochtone jongeren voor het politiewerk is opgetogen over het bezoek: "Dit is immers nog nooit vertoond". Evenals schrijfster El Bezaz constateert hij dat de Marokkaanse gemeenschap "iets heeft met het koningshuis, terwijl Nederlandse bestuurders zich nooit voor Marokko hebben geïnteresseerd". Rahli beschouwt het bezoek als "een soort erkenning voor de Marokkaanse gemeenschap in Nederland" en hoopt dat er hier meer kennis komt over de normen en waarden in de Marokkaanse samenleving.

A. Akariou, bestuurslid van het Komité Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN): "Dit is een aanzienlijke verbetering van de Nederlands-Marokkaanse betrekkingen. Een eerste stap naar een waardering van onze cultuur. Wij hopen dat Nederland nu een andere mening krijgt over de Marokkanen."

Said el Boubbouft, voorzitter van de Stichting Samenwerkingsverband van Marokkanen en Tunesiërs ziet het bezoek "als een steun in de rug voor het bedrijfsleven in Marokko - en dat hebben we hard nodig."

Ahmed Aboutaleb, directeur van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum: "Het bezoek van Willem-Alexander is van grote betekenis. Over hem is daar is niet veel bekend. Maar zijn belangstelling voor het water kan in de relatie met Marokko een belangrijke rol spelen. Economisch is Marokko helemaal georiënteerd op de landbouw. Alles draait er dus om het water." Over koning Mohammed zegt Aboutaleb: "Hij wordt omringd door een regering en een parlement dat uitsluitend bestaat uit exponenten van de jaren '60. Dat apparaat is buitengewoon traag en sloom.

Mohammed el Achkar, voorzitter van de Marokkaanse netwerkorganisatie TANS: " Ik heb Willem-Alexander een keer ontmoet. Hij was geïnteresseerd in de multiculturele samenleving. Zijn bezoek is heel belangrijk. Het bewind van onze koning moet vanuit Nederland gesteund worden, zodat er op verschillende terreinen weer meer relaties kunnen worden aangeknoopt."

NRC Webpagina's
23 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad