U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Christoph Daum
(Officiële fanpage)

Duitsland is sprakeloos over val Daum


In tegenstelling tot wat vriend en vijand verwachtten, bewees een haaranalyse dat Christoph Daum - beoogd bondscoach van de Duitse nationale voetbalploeg - drugs heeft gebruikt. De 'tovenaar' ziet een complot.

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD

BERLIJN, 23 OKT. Duitsland zal de televisiebeelden van Christoph Daum nooit vergeten. Op 9 oktober hield de trainer van Bayer Leverkusen en bijna-bondstrainer een persconferentie. Daum maakte bekend dat hij 's morgens om half negen enkele haren bij het laboratorium in Keulen had afgegeven om deze op sporen van drugs te laten onderzoeken. Met bezwerende stem verzekerde Daum: "Ik doe het omdat ik een absoluut zuiver geweten heb."

Er ging een golf van opluchting door het land. Eindelijk zou Daum korte metten maken met de geruchten van de critici die er op uit waren te verhinderen dat hij vanaf 1 juli 2001 trainer van het nationaal voetbalelftal zou worden.

Al weken werd Daum, die na het Duitse fiasco bij het Europees kampioenschap in juni de voetbaleer van de republiek moest zien te redden, achtervolgd door een lawine van speculaties over cocaïnegebruik. Vooral Uli Hoeness, manager van Bayern die het nooit op Daum als bondstrainer had begrepen, gold als de kwade genius die Daum ten val wilde brengen.

Groot was de ontzetting toen zaterdag het resultaat van de haartest werd bekendgemaakt. Het rapport van het laboratorium uit Keulen was onverbiddelijk: de test was positief. "Christoph Daum is vanaf nu geen trainer meer van Bayer 04 Leverkusen", verklaarde Reiner Calmund, Bayer- manager. Daum was de avond tevoren in een crisisgesprek in de foyer van het BayArena Lindner-hotel ingelicht. "Dat kan niet waar zijn. Er is een samenzwering tegen mij opgezet", zou Daum hebben gezegd.

Maar er was geen ontkomen aan. Daum werd aangespoord onmiddellijk het land te verlaten (richting Miami) om het te verwachten mediatumult uit de weg te gaan. "De val van Daum - de zwartste dag in het Duitse voetbal", schreef Bild am Sonntag, de best verkochte boulevardkrant gisteren.

Duitsland is sprakeloos over de val van de 'tovenaar', over de 'commerciële Jezus Christus' die zijn voetballers over glasscherven liet lopen en die zijn fans als een messias vereerden. Vriend en vijand waren er zeker van dat het onderzoek door het gerechtelijk laboratorium in Keulen Daum zou vrijpleiten. Een geëmotioneerde Franz Beckenbauer, vice-voorzitter van de Duitse Voetbalbond (DFB), zei dat ongeacht de schade voor het voetbalimago "de mens nog altijd veel belangrijker is dan het totale imago op deze wereld". Hij wees er op dat Daum mogelijk een ontwenningskuur moet ondergaan om hem "van de ziekte te bevrijden". "Men kan slechts hopen dat hij gezond wordt en op een dag weer naar de trainersbank zal terugkeren." Ook Bayer-manager Calmund, normaal een rappe spreker, was ontdaan. Stotterend vergeleek hij Daums val met een "duikvlucht van de Mount Everest, van het Empire State Building" naar... "in ieder geval helemaal van de top naar helemaal beneden".

Inmiddels is de officier van Justitie in Keulen vandaag een onderzoek begonnen tegen Christoph Daum wegens overtreding van de wet op verdovende middelen. Paul Breitner, ex-speler in het nationale elftal en voetbalcommentator, heeft al het aftreden geëist van president Gerhard Mayer-Vorfelder, de gedoodverfde president van de Duitse Voetbalbond die alle waarschuwingen over Daum in de wind sloeg. Twee nieuwe namen van kandidaten gonzen al door Duitsland: Manfred Schneider, bestuursvoorzitter van het chemieconcern Bayer in Leverkusen, en Horst Schmidt, algemeen secretaris van de voetbalbond.

De commentatoren kennen geen pardon. "Wat moeten voetbalkinderen en hun ouders niet denken: de man die de hoogste Duitse voetbalfunctie zou uitoefenen, heeft drugs gebruikt. Waaraan moeten we nog geloven?", schreef voetbalcriticus Helmut Uhl in Bild am Sonntag. "De slogan 'Zeg nee tegen drugs!, die de voetbalbond ondersteunt werkt slechts nog belachelijk en erg bitter. Het Duitse voetbal zal veel tijd nodig hebben om deze donkere schaduw van zich af te schudden."

Die Welt vindt het de hoogste tijd de positie van Mayer- Vorfelder, oud-minister van Financiën in Baden-Württemberg, ter discussie te stellen. Zes jaar voor het WK voetbal in Duitsland kunnen "zulke verkeerde inschattingen fatale uitwerking hebben" op het slagen van het tweede sportevenement ter wereld.

Maar de belangrijkste vraag die de Duitsers bezig houdt is waarom heeft Daum zich vrijwillig aan de haartest onderworpen. Waarom heeft hij deze valstrik voor zichzelf gelegd? De Berlijnse psycholoog Jürgen Schnabel noemt het volstrekt normaal dat cocaïne-verslaafden het zicht op de realiteit verliezen. "Ze leven in een wereld van grootheidswaan en neigen er systematisch toe zichzelf te overschatten".

Maar Daums vriendin, de danseres Angelika Camm voor wie hij zijn vrouw verliet, beweert dat het resultaat van de haartest is vervalst. Of de maffia-praktijken eindelijk eens kunnen worden aangepakt, zei Camm tegen de pers. In Keulen doken telkens weer geruchten op over Daums mogelijke contacten met de maffia. Zelf hintte Daum eens op "prostituees, misdadigers en het milieu", die hem het leven zuur probeerden te maken.

NRC Webpagina's
23 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad