U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Rich in Love

HENK VAN GELDER
Gek, dat ook de grootste filmkenners om mij heen nog nooit van Rich in Love hadden gehoord. Zelfs in een paar filmencyclopedieën waarin ik doorgaans vind wat ik zoek, kwam de titel niet voor. Terwijl regisseur Bruce Beresford toch, met successen als Tender mercies, Crimes of the Heart en Driving Miss Daisy, niet de eerste de beste is. Evenmin als Albert Finney, die de hoofdrol speelt.

Wat is er dan aan de hand met die film?

Nooit in de Nederlandse bioscopen uitgebracht, dat staat vast. En in Amerika weinig indruk gemaakt, blijkbaar. In de meeste filmografieën van Beresford wordt er snel overheen gepraat. Gauw vergeten, op naar het volgende kassucces.

Geen wonder. Rich in Love blijkt het sloom kabbelende verhaal te zijn over een wijs pubermeisje (Kathryn Erbe) dat op een dag thuiskomt en een briefje vindt van haar moeder aan haar vader. Moeder is weggelopen, voorgoed. De dochter herschrijft het briefje, omdat ze haar vader een minder kwetsende tekst gunt. Maar die vervalsing speelt in de rest van de film geen rol meer. De vader (Finney, met een zeer overtuigend southern-Amerikaans accent) snapt het niet en gaat zijn vrouw zoeken. Tot hij de hoop opgeeft en ingaat op de charmes van een moederlijk type uit de buurt.

Intussen zijn er ook nog andere zaken gaande: er komt een oudere dochter thuis met haar nieuwe man, de jongste heeft problemen met haar vriendje (terwijl ze zo veel liefde te geven heeft), de moeder (Jill Clayburgh) wordt gevonden, en het speelt zich bovendien allemaal af in de broeihitte van het Amerikaanse zuiden, met ventilatoren aan het plafond. Enfin, drama voor het opscheppen. Maar aan die mensen is helemaal niets interessants te ontdekken. Ze zijn saai, ongelooflijk saai. De acteurs doen hun uiterste best diepzinnige gevoelens te koesteren, en Finney kan heel gekwetst uit zijn ogen kijken, maar ze lopen ook steeds rond met dat onverdraaglijke: kijk ons eens schattig wezen. Beresford is van het harmoniemodel; alles strijkt hij glad, niets blijft schrijnen.

Niet zo gek, dat niemand ooit van die film had gehoord.

Rich in Love (Bruce Beresford, 1993, VS), RTL5, 20.30-22.30u.

NRC Webpagina's
23 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad