U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Telecom

Dossier KPN

Dossier UPC


KPN wil kosten netwerk met 1,5 miljard verlagen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 16 OKT. KPN wil de kosten van zijn binnenlandse vaste netwerk binnnen drie jaar met een kwart reduceren. De kostenbesparing komt op een moment dat beleggers zich zorgen maken over de financiële positie van het telecomconcern, en moet in het jaar 2003 een besparing opleveren van 700 miljoen euro (ruim 1,5 miljard gulden).

KPN-voorzitter P. Smits wilde vanmorgen slechts kwijt dat de kostenreductie 'personele consequenties' zal hebben. Details volgen in enkele weken. Smits maakte de ingreep bekend op een perscon ferentie over de aanstaande uitgifte van nieuwe aandelen door het telecombedrijf.

Naast aandelen zal KPN ook zogehete converteerbare obligaties uitgeven, verhandelbare leningen die later kunnen worden omgezet in aandelen. Over de omvang van de emissie, eerder vastgesteld op 4 tot 6 miljard euro, deed Smits geen nadere mededelingen. Hij ziet de sterk gedaalde KPN- koers, die nog maar een derde bedraagt van de piek van ruim 74 euro in maart, als een weerspiegeling van het marktsentiment. De drie keer overtekende obligatielening van 5 miljard euro die KPN onlangs plaatste, duidt er volgens Smits op dat het vertrouwen van beleggers in KPN 'onverminderd goed' is. De koersdaling leidde ertoe dat de staat, die nog altijd 43,25 procent van de aandelen bezit, besloot zijn plannen om dat belang te verminderen in de ijskast te zetten.

De koers van kabel-, internet- en telefonieaaanbieder UPC is in de laatste maanden nog harder onderuitgegaan dan die van KPN. Vorige week kreeg UPC een extra duw na slechte publiciteit over zijn dienstverlening. Smits onderstreepte dat de tevredenheid van klanten bij KPN hoog is en dat de Nederlandse consument KPN's internetactiviteiten als beste kwalificeert. "Het is een misverstand te denken dat je maar wat aan kunt klooien", aldus Smits. "Daar word je vreselijk voor gestraft."

Om de aanstaande emissie niettemin aantrekkelijk te maken heeft KPN haar voorzien van allerlei lokkertjes voor particulieren. Particuliere beleggers krijgen een korting van 4 procent op de uitgiftekoers. Als zij de aandelen een jaar lang vasthouden, ontvangen zij één bonusaandeel op elke 10 aandelen. De inschrijving op de aandelen en obligaties begint respectievelijk 6 november en 13 november. Als de emissie onverhoopt niet doorgaat, heeft KPN volgens Smits een alternatief plan voor de financiering.

Het aandeel KPN steeg vanochtend op de beurs met 1,5 procent tot 21,85 euro.

NRC Webpagina's
16 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad