U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Rabobank

Kostenreductie 15-20%

Mes gaat in Rabobank Nederland

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 16 OKT. Rabobank gaat uit kostenoverwegingen 7.000 van de 37.000 banen in het lokale netwerk schrappen. Drieduizend banen worden opgeheven, terwijl vierduizend banen naar regionale centra worden verplaatst.

Volgens een zegsman zijn deze voorstellen, die via verslagen van de ondernemingsraad zijn uitgelekt, uitwerkingen van eerder aangekondigde kostenbesparingen. De resultaten van de lokale banken - goed voor meer dan de helft van het concernresultaat - laten geen groei meer zien. Er zal geen sprake zijn van gedwongen ontslagen. Eerder dit jaar kondigde directievoorzitter H. Smits al aan drastisch in de kosten te snijden. Voor 2003 wil hij de kosten met 15 tot 20 procent hebben teruggebracht. Ook wil de bank delen van de twee hoofdkantoren in Utrecht en Eindhoven bijelkaar voegen. Directie en enkele staforganen van Rabobank Nederland verhuizen naar Utrecht. Daarbij gaat het om circa 300 mensen. Voor de rest van de 2.000 medewerkers, belast met zogeheten back-office- activiteiten en productontwikkeling, blijft volgens een woordvoerder Eindhoven de vestigingsplaats.

Om efficiënter te werken, brengt de Rabobank de administratieve activiteiten - waarbij geen rechtstreeks contact met de klanten plaatsvindt - van de lokale banken onder bij regionale centra, die meerdere banken moeten bedienen. Voor die centrales, die overigens nog gebouwd moeten worden, zijn circa 4000 mensen nodig. De overige 3000 werknemers van wie de functie verdwijnt zullen elders binnen de Rabobank een functie krijgen of via natuurlijke weg afvloeien. In de eerste zes maanden van dit jaar reserveerde de Rabobank 220 miljoen gulden om de kosten van het bedrijf terug te dringen. Dat er enkele kleine bankkantoren verdwijnen, sloot de bank eerder ook al niet uit. Enkele tientallen vestigingen, van de 1800 kantoren, zouden flink verliesgevend zijn. Daarvoor komen mogelijk servicepunten in winkels of extra pinautomaten in de plaats.

Uit interne analyses blijkt dat grote concurrenten als ABN Amro, Fortis en ING de afgelopen jaren sneller zijn gegroeid. Ook ABN Amro en ING zijn hard bezig de kosten van hun kantorennetwerk minder hoog te maken door vestigingen te sluiten. Over de eerste helft van dit jaar stagneerde het resultaat van het lokale bankbedrijf (600 miljoen euro) bij de Rabobank, terwijl de internationale activiteiten 25 procent meer winstgevend waren. Vermogensbeheer (Robeco) zag de winst zelfs verdubbelen.

NRC Webpagina's
16 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad