U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Wie is de eigenaar van prinsjesdag.nl?
Verwarring dreigt over de domeinnamen regering.nl, miljoenennota.nl, prinsjesdag.nl. Van wie zijn die namen?

Media spelen cruciale rol in machtsstrijd
De eerste scheuren in de propaganda-apparaat van de Joegoslavische president Milosevic geven de oppositie hoop, maar het gewraakte regiem is daarmee nog niet het zwijgen opgelegd.

E-commerce op zee
Vis kopen die je nog niet hebt gezien? Lijkt riskant. Toch gebeurt het in Noorwegen. Daar werken vissers en visverwerkers al geruime tijd met een elektronische veiling die naar ieders tevredenheid werkt. Het systeem vergemakkelijkt ook het toezicht van de overheid op de visserij.

Corel gered door grootste concurrent
Het Canadese softwarebedrijf Corel, onder meer eigenaar van WordPerfect, is van de ondergang gered door een financiële injectie van grootmacht Microsoft.

Naar de winkel voor je eigen legale cd
Free Record Shop bindt de strijd aan met de illegale verspreiding van muziek via internet. Klanten van de platenketen kunnen in de winkel nu zelf hun cd samenstellen. Wil de proef slagen, dan is deelname van de grote platenmaatschappijen onontbeerlijk.

Satellietexploitant krijgt notering aan Amsterdamse beurs
De Amsterdamse beurs heeft er per vandaag een nieuw fonds bij, New Skies Satellites. De exploitant van satellieten voorziet grote groei in de vraag naar communicatiecapaciteit van internetbedrijven.

Pulp voor de surfende massa
Het idee is simpel en er wordt al jaren over gepraat, maar pas sinds kort bereikt het de gewone internetgebruiker: lange, veelgevraagde internetfiles en complete websites ontvangen via tv-satellieten.

Pers spant geding aan tegen Mink K.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren hebben samen met vijf journalistieke organisaties (ANP, NDP, NOS, RTL Nieuws en SBS) een kort geding aangespannen tegen de van wapenhandel verdachte Mink K. en twee medebeklaagden. Aan de hand van het geding willen ze gedaan krijgen dat Spits-journalisten Koen Voskuil en Jamila Saoud niet langer als getuige hoeven op te treden in de strafzaak in hoger beroep tegen Mink K. en de zijnen. Voskuil wordt sinds 22 september op last van het gerechtshof in Amsterdam in gijzeling gehouden, omdat hij weigert de identiteit van een bron te onthullen. (ANP)

Naam Libertel verdwijnt
Het mobiele telefoon merk 'Libertel' verdwijnt. Dat heeft Libertel- directeur J. de Wit vanochtend gezegd. In een overgangsperiode, vanaf begin volgend jaar, heet Libertel 'Libertel Vodafone'. Daarna blijft alleen de merknaam Vodafone over.

Oplage dagbladen daalt
De oplage van vier van de vijf landelijke dagbladen van PCM Uitgevers - Volkskrant, Trouw, het Parool en NRC Handelsblad - is in het tweede kwartaal van dit jaar lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het enige PCM-dagblad waarvan er meer werden verkocht is het Algemeen Dagblad, dat met 3,2 procent steeg. Ook de Telegraaf en Het Financieele Dagblad groeiden. Dit meldt Het Oplage Instituut. In totaal worden er dagelijks 4,42 miljoen dagbladen verkocht. Op het gebied van de opinieweekbladen heeft Elsevier nu een marktaandeel van meer dan vijftig procent. HP/De Tijd heeft vier procent minder lezers dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, de oplage van Vrij Nederland daalde met 5 procent.

'Pink' koopt TwoWay
Automatiseerder PinkRoccade neemt het ICT-bedrijf Two Way over. Beide partijen hebben dinsdag een intentieverklaring getekend. De overname moet op 1 januari 2001 ingaan. De koopsom is niet bekendgemaakt. Two Way is een ICT-dienstverlener die zich vooral richt op ziekenhuizen. Met de overname wil PinkRoccade haar positie in de Nederlandse zorgsector, waar zij via werkmaatschappij RocCare actief is, versterken.

Email-controle op werk
Britse bedrijven mogen vanaf 24 oktober de elektronische post van hun werknemers lezen en hun telefoongesprekken afluisteren. Op die manier is te controleren of de emails en telefoongesprekken verband houden met de werkzaamheden van de bewuste persoon. Ruim een maand geleden toonde softwarebedrijf Sterling Commerce aan dat veel werknemers in Duitsland op hun werk internet voor privéredenen gebruiken. Dat levert het Duitse bedrijfsleven jaarlijks 104 miljard mark (117 miljard gulden) schade, volgens de berekening van Sterling Commerce. Het is aannemelijk dat hetzelfde geldt in andere landen internet veel wordt gebruikt. De Britse vakbonden zijn tegenstanders van de aangekondigde maatregelen en willen de zaak via de wet voor de mensenrechten aanhangig maken.

VS halen 600.000 buitenlandse ICT'ers
Amerikaanse high-tech bedrijven mogen gedurende de komende drie jaar 600.000 buitenlandse werknemers aantrekken. Ook mogen ze duizenden buitenlandse studenten inzetten. Het Amerikaanse Senaat heeft gisteren met een overgrote meerderheid (96 tegen 1) een wet geaccepteerd die dit toestaat. De wet speelt in op de aanhoudende behoefte aan hooggeschoolde werknemers voor de informatie- en communicatie-industrie (ICT). Het afgelopen jaar verleende het Immigratie en Naturalisatie Bureau 115.500 visa. Dat aantal zou voor het komende jaar zakken naar 107.500 en naar 65.000 voor het daaropvolgende jaar. De meeste ICT'ers die een visum aangraven komen uit India en China. De nieuwe wet staat het Immigratie en Naturalisatie Bureau toe gedurende de komende drie jaar elk jaar 195.000 nieuwe, zesjarige visa te verlenen aan buitenlandse ICT'ers. Volgens die wet krijgen de buitenlandse ICT'ers een jaarinkomen van tenminste 40.000 dollar. Bovendien mogen bedrijven de buitenlanders niet gebruiken om Amerikaanse (duurder betaalde) krachten te vervangen. (AP)

Getronics koopt consultancy KPN
Automatiseerder Getronics is in onderhandeling met KPN over de overname van het resterende belang van 50 procent in Intercai, een voormalige consultancytak van KPN. Getronics werd in 1994 al eigenaar van 50 procent. Naar verwachting is de transactie nog deze maand afgerond. Intercai richt zich op advisering op het gebied van telecomtoepassingen en netwerkinfrastructuren. Volgens Getronics is het voormalige KPN- bedrijf de afgelopen jaren steeds meer onderdeel gaan uitmaken van de dienstverlening aan de opdrachtgevers van de automatiseerder. Het Amsterdamse bedrijf wilde vanochtend niet bekendmaken hoeveel geld er is gemoeid met de overname. Bij Intercai werken 340 mensen. (ANP)

ING koopt groot belang InterPlein
De ING Groep heeft 39 procent gekocht van InterPlein. Dat is een internetbedrijf dat interactieve rekenmodules maakt evenals websites. Volgens ING biedt InterPlein de bank mogelijkheden om haar e-Business activiteiten te versnellen. InterPlein heeft 300 rekenmodules ontwikkeld, zoals de maximale hypotheekmodule en de pensioencalculator, en is marktleider in Europa op dit gebied. Via InterPlein kan tevens toegang verkregen worden tot een netwerk van ongeveer 50 internetpleinen. Dit zijn themasites die erop gericht zijn om een specifieke doelgroep kennis te laten maken met bedrijven binnen een bepaalde markt. Consumenten kennen iterpleinen, volgens de ING Groep, voornamelijk van portals zoals www.belasting.plein.nl. (Redactie economie)


De Stichting Dierenasiels en Internet heeft sinds juli een website om katten en honden uit asiels sneller een baasje te bezorgen. Aan de hand van opgegeven criteria - mannetje of vrouwtje, puppie of oudere hond - selecteert de website een dier in een asiel bij je in de buurt. De stichting heeft op Werelddierendag 154 honden en 183 katten in de aanbieding. In de toekomst hoopt zij alle Nederlandse asiels te vertegenwoordigen. (http://212.238.44.52)

NRC Webpagina's
4 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad