U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Samas

Ahrend


Marktleider in Europa

Samas gaat met Ahrend fusie aan

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 4 OKT. De Nederlandse kantoorinrichters Ahrend en Samas fuseren. Ze worden marktleider in Europa op het vlak van kantoorinrichting. De aandeelhouders van Ahrend reageren positief.

De nieuwe onderneming - met de naam Ahrend-Aspa - heeft een jaaromzet van ruim 1,5 miljard euro en telt circa 8200 werknemers. De beurswaarde bedraagt - op basis van de slotkoersen van gisteren - ruim 400 miljoen euro. Om de fusie te bekostigen wordt een eenmalige voorziening van 25 miljoen euro getroffen.

Bestuursvoorzitter J. de Mos van Samas wordt de hoogste man, terwijl J. Koenders van Ahrend komend voorjaar met pensioen gaat. Voorzitter van de raad van commissarissen wordt J. Pennings, de voormalige bestuursvoorzitter van kopieerfabrikant Océ. "Iedereen wordt van deze fusie beter", stelt Koenders in een toelichting. "We hebben er gedurende negen maanden uitermate goed naar gekeken." Het samengaan is op basis van gelijkwaardigheid. Op het gebied van kantoorinrichting is Ahrend-Aspa - Aspa is het grote merk van Samas - met afstand marktleider met een omzet van 811 miljoen euro en een winst van 75 miljoen euro. De kantoorbenodigdheden zijn met een gezamenlijke winst van 31 miljoen (op een omzet van 566 miljoen) minder winstgevend. In deze kantoorartikelen staat de nieuwe combinatie, die een kostenvoordeel van 25 miljoen euro verwacht, op een vierde plaats in Europa.

Het aandeel Ahrend liep direct na de bekendmaking op tot 13,55 euro, een winst van bijna 11 procent. Aandeelhouders van Samas reageerden minder enthousiast en het aandeel bleef staan op 13,80 euro. Aandeelhouders van Ahrend ontvangen 1,09 aandeel Ahrend-Aspa, terwijl een aandeel Samas één aandeel in de nieuwe combinatie waard is, plus een extra dividend van 0,54 euro. "Maar zo'n vergelijking op één dag is natuurlijk niet terecht", stelt De Mos van Samas. "Je moet naar de langere termijn kijken."

In de markt voor kantoorartikelen en -benodigdheden is al enkele jaren een consolidatieslag gaande. Zo nam vorig jaar het Nederlandse handelshuis Buhrmann het Amerikaanse Corporate Express over waardoor het wereldwijd de grootste aanbieder van kantoorartikelen werd. Een andere grote speler is het Franse Guilbert dat eerder dit jaar Boise Cascade uit Amerika overnam. Mede door de lage koers waren ook Ahrend en Samas potentiële overnamekandidaten. Onduidelijk is nog of de mededingingsautoriteiten de fusie blokkeren: beide partijen zouden op het vlak van kantoorinrichting een marktaandeel van meer dan 60 procent in Nederland krijgen.

Samas en Ahrend trouwen zonder hartstocht

Fusiedruk dooft trots


Tientallen jaren hebben ze elkaar beconcurreerd en leefden ze langs elkaar heen. De druk van buiten heeft Samas en Ahrend naar elkaar toegedreven. Verstandshuwelijken "zijn altijd de beste."

Door onze redacteur ERIK VAN DER WALLE

ROTTERDAM, 4 OKT. Dat het 104 jaar oude Ahrend op korte termijn een nieuwe toekomst in zou slaan zal niemand verbaasd hebben. Bestuursvoorzitter Hans Koenders gaat komend voorjaar met pensioen, terwijl de opvolging nog steeds niet geregeld was. En na een winstwaarschuwing en een structurele lage koers geloofde niemand nog in de zelfstandigheid van het bedrijf.

Maar een fusie met erfvijand Samas, ook al geplaagd met tegenvallende resultaten en een lage koers, is desondanks een verrassing. Koenders noemde Samas een paar jaar geleden nog "een conglomeraat", ofwel een bedrijf zonder strategie. Was Samas niet gewoon de erfvijand? "Ach, in de hitte van de strijd roep je wel eens iets", zegt Koenders nu. "Feit is wel dat wij, ondanks dat wij meer dan honderd jaar en Samas 75 jaar bestaan, elkaar nooit eerder hebben gesproken. Daarvoor was de trots te groot."

Dat de trots terzijde werd gelegd heeft volgens Koenders en De Mos alles te maken met de druk van buiten. De leveranciers van kantoormeubelen en kantoorartikelen zien niet alleen hun branchegenoten maar ook hun afnemers groter worden. "De wereld is veranderd. Niet alleen de klanten zijn groter geworden, hetzelfde geldt voor onze leveranciers. Daar komt nog bij dat beleggers vaak zeiden: kom maar terug als je meer dan 500 miljoen euro waard bent. Samen zijn we dat nu bijna", aldus Koenders.

Dat de tegenvallende winstontwikkeling en het gebrek aan opvolging ook een rol speelden ontkent hij niet. "Maar we hebben negen maanden met elkaar gesproken. In de aanloop naar zo'n fusie wordt zo'n opvolging natuurlijk een minder dringend probleem. Wanneer de fusie er niet was gekomen hadden we die opvolging echt wel goed geregeld."

Meer dan met een fusie met Samas hield de financiële wereld rekening met een overname door Buhrmann. Na de overname van het Amerikaanse Corporate Express is Buhrmann wereldwijd de grootste handelaar in kantoorartikelen. En had bestuursvoorzitter Frans Koffrie immers niet tijdens een analistenbijeenkomst zijn interesse in Ahrend laten blijken? "Nee hoor", weerspreekt de zegsman van Buhrmann, "het is juist Koenders geweest die Buhrmann een optie had genoemd bij een eventuele overname van Ahrend. Wij noemen nooit namen, want dat drijft alleen de prijs maar op." Koenders ("dit is absoluut niet waar, ik heb Buhrmann nooit genoemd") heeft de naam Buhrmann (of diens voorganger KNP BT) lange tijd niet in zijn mond genomen. Tot 1994 had het bedrijf een belang van bijna 50 procent in Ahrend en werd door Koenders altijd getypeerd als "de groot certificaathouder".

Toch is het Samas geworden. Het bedrijf waarmee Ahrend altijd scherp heeft geconcurreerd. Koenders geeft tussen de regels toe dat het samengaan met Samas niet gemakkelijk is geweest. Van hartstocht tussen de twee oude dames is nooit sprake geweest. "Het nadeel van hartstocht is dat dat snel voorbij is. Wij hebben een huwelijk uit rationele overwegingen gesloten en dat soort huwelijken zijn de beste."

Koenders lijkt er voor zijn aandeelhouders het beste resultaat uit te hebben gesleept, getuige de koersstijging van meer dan 10 procent, hoewel de winst tegen de middag tot ruim 6 procent terugliep. Het aandeel Samas reageerde aanvankelijk nauwelijks, maar stond tegen het middaguur op ruim 3 procent verlies. De Mos van Samas ontkent dat zijn aandeelhouders te weinig bij deze fusie krijgen. "Maar dat is een vergelijking op één dag. Wij hebben voor de ruilverhouding naar de langere termijn gekeken en dit is er als onderhandelingsresultaat uitgekomen." De winst van Ahrend kan volgens beurshandelaren ook nog een andere reden hebben. "Door het opvolgingsprobleem, de winstwaarschuwingen en nu na de fusie- aankondiging met Samas weet iedereen dat Ahrend 'in play' is. Dan komt in zo'n koers een premie." Eventuele overnamekandidaten hebben, voor of na de fusie, wel een probleem. Samas en Ahrend worden door middel van certificaten beschermd en dat zal ook bij Ahrend-Aspa het geval zijn. "Ook na deze fusie vormen we een relatief klein beursfonds. Gezien onze gevoeligheid voor de conjunctuur en in dit hectische beursklimaat willen we onze bescherming niet opgeven."

NRC Webpagina's
4 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad