U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Softwaremaker Symbian kondigt beursgang aan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 AUG. Symbian, het consortium dat besturingssoftware ontwikkelt voor webmobieltjes en aartsrivaal van Microsoft, gaat naar de beurs. De beurswaarde van Symbian wordt door analisten geschat op zo'n 7,5 miljard dollar (18,2 miljard gulden).

De beursgang is vandaag bekendgemaakt door Psion, Europa's grootste fabrikant van zakcomputers en tevens grootste aandeelhouder van Symbian (28 procent). De andere aandeelhouders zijn de mobiele telefoonfabrikanten Nokia (Finland), Ericsson (Zweden), Motorola (Verenigde Staten) en Matsushita (Japan).

Zowel Symbian als Microsoft probeert zijn besturingssoftware voor webmobieltjes - mobiele apparaten, van mobiel telefoons tot zakcomputers, waarmee men op internet kan surfen - tot wereldstandaard te maken. Symbian met Epoc. Microsoft met een uitgeklede versie van Windows. Begin dit jaar wist Microsoft het Zweedse Ericsson los te weken uit het consortium en kondigden beide concerns een joint venture aan, maar inmiddels is Ericsson weer terug in het kamp van Symbian en kiest het ondubbelzinnig voor de besturingssoftware van Symbian.

Epoc, de besturingssoftware van Symbian, wordt in de wereld van de mobiele apparaten als superieur beschouwd aan de besturingssoftware van Microsoft, dat niettemin tal van pogingen onderneemt om de aansluiting bij de mobiele wereld niet te verliezen. Mobiele apparaten zullen in toenemende mate de rol van de personal computer overnemen, zo beseft ook Microsoft, dat in de wereld van de pc met zijn besturingssoftware vrijwel alleenheerser is.

Het Britse Psion maakte vandaag bekend dat zijn winst in het eerste halfjaar tot 2 miljoen pond (7,3 miljoen gulden) is gestegen (vorig jaar in het eerste halfjaar 414.000 pond) en zijn omzet met 47 procent tot 94,3 pond. De koers van Psion steeg vanmorgen op de beurs van Londen met 4,5 procent. Sinds begin maart was de koers van 54 procent gekelderd.

Topman David Levin van Psion wilde vandaag niet zeggen wanneer Symbian naar de beurs gaat. Hij noemde twee voorwaarden: Symbian moet voldoende omzet maken met zijn producten en de marktcondities moeten goed zijn. Er zijn nog geen banken aangewezen die de beursgang zullen begeleiden, voegde hij eraan toe.

NRC Webpagina's
8 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad