U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Mute Witness

DANA LINSSEN
Een scream queen die niet kan gillen, dat is het personage op de Silence of the Lambs- kloon poster van Mute Witness (Anthony Waller, 1995): een mooi, verbijsterd kijkend meisje met dichtgestikte lippen: "Mute". En dan als tagline: "She won't be silenced."

Mute Witness valt niet op door originaliteit. Er zijn wel vaker doven, blinden en gehandicapten getuige geweest van moorden (horror is een uitermate a-politiek correct genre), die dan vervolgens met veel rolstoelbehendigheid uit de handen van de daders moesten zien te blijven. In dit geval is het dus de stomme (een door politiek correct taalgebruik in onbruik geraakte term voor iemand die niet kan spreken); grimeuse van een lowbudget horrorfilmproductie. Het grappige bij-effect van een sprakeloze hoofdpersoon is dat de film zelf vervolgens ook nog maar heel weinig woorden lijkt nodig te hebben, en dus zelf een 'stomme' film wordt - geen 'stille' film, want er is nog wel een hoop herrie te horen, de make-up artieste is níet doof.

Mute Witness is zelf ook een lowbudget horrorfilm. Voormalig reclamefilmer Anthony Waller nam zijn debuut op in Moskou (net zoals de film zich in Moskou afspeelt). In het decor van zijn film-film wordt, als de oud-Russische bureaucratische studio-reglementen hebben bepaald dat om zes uur de stroom wordt uitgeschakeld, 's avonds een snuff movie opgenomen. Snuff movies zijn hardnekkige filmmythes (hun bestaan is nog nooit bewezen), maar de ranzige gedachte dat er films bestaan waarin mensen écht gemarteld en écht gedood worden, louter en alleen voor het plezier van de toeschouwer, inspireert veel filmmakers tot niet altijd even verheffende films (met Joel Silvers 8mm als meest recente voorbeeld).

En ook nu is de snuff movie niet van belang voor de plot van de film (een 'gewone' moord was goed genoeg geweest) noch voor de spanningsopbouw. Maar naast sensatiezucht exploiteert Waller ook vakmanschap. Elke achtervolging in zijn hypnotiserende kat-en-muisspel is al eens eerder en met meer geld gefilmd. Maar Mute Witness doseert, kadreert en verrast op precies de juiste momenten, bijvoorbeeld met een cameo van Sir Alec Guinness. En zonder al te veel omhaal van woorden.

Mute Witness (Anthony Waller, 1995, VS/GB/Duitsland/Rusland), Net5, 22.20-0.00u.

NRC Webpagina's
13 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad