U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De Firma

Advocaat.com

Menno Tamminga
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Inzetten maar. Wie met beleggen in Internetfondsen geld verliest kan altijd nog rijk worden met een schadeclaim.

Het moet bij het hoofdkantoor van Internetaanbieder World Online inmiddels een komen en gaan zijn van advocaten, deurwaarders en rellenjagers. Iets voor een 24-uurs website? Boze beleggers kunnen zich melden bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar ook bij de website emissies.com. De zakelijke dienstverlening in Nederland draait op volle toeren. Sommige bedrijven willen naar de effectenbeurs om hun naamsbekendheid te vergroten, andere vergroten hun naamsbekendheid door geflopte beursgangers te achtervolgen. Strafadvocaat G. Spong, net voor zichzelf begonnen met advocaat O. Hammerstein, attaqueert oprichtster N. Brink van World Online. Hammerstein mag een automatiseringsmiljonair als W. Smit (ex-Datex, ex-Newtron, nu Internoc) tot zijn klanten rekenen. Smit en Brink boteren niet meer zo goed, sinds het Newtron- debacle begin jaren negentig, dat eindigde in een overname door automatiseerder Ordina. Hier worden toch geen oude rekeningen vereffend? Spong is niet de enige claimbeluste jurist. Ook advocaat B. van der Goen, die eerder slachtoffers van de Bijlmerramp bijstond, zwaait met schadepapieren. Curieus toeval: Hammerstein en hij zijn nog verdachte geweest in zwart-geldzaken waarin de Femisbank centraal stond. Hammerstein is later vrijgesproken, Van der Goen nooit vervolgd. Toen stonden zij slechts met hun initialen in de krant en daarachter een punt. Net als de Internetbedrijven.

Com.advocaat

Remmelt Otten
Internetondernemers maken verlies, Internetbeleggers maken soms verlies.

Maar er zijn ook winnaars aan te wijzen. Het reclamebureau zal geen nacht minder slapen om het uitstel van de beursgang van Newconomy. De kranten en tv-stations hopen op nog een paar weekjes advertenties over nieuwe tijden en nieuwe kansen waaraan Maurice de Hond tussen 20 en 26 maart alleen al een bedrag van 2,2 miljoen gulden besteedde.

De breedste lach prijkt op de gezichten van juristen. De claimadvocaten, bekend van radio en tv, hebben het Internet pas ontdekt na de vrije val van World Online. Maar er zijn ook advocaten die al zeker drie jaar lang debatteren over Internet, over e-grabbing. Deze advocaten zijn voornamelijk bezig met het inlopen van de achterstand die het logge, grote bedrijfsleven heeft opgelopen op de get-rich-quick- hardlopers in de nieuwe ecomomie. Want terwijl de multinationals voorzichtig aan hun website bouwden en een e-strategie formuleerden, werden hun merknamen geregistreerd door kleine bureautjes.

Domeinnamen zijn goud waard. Een surfer neemt immers niet meer de moeite een zoekmachine in te schakelen en tikt gewoon zelf nrc.nl in. Vanmiddag hoort Unilever van de rechter of het cupasoup.nl en twintig andere merken terugkrijgt van Namespace, een bureau dat maar liefst vijftienduizend domeinen heeft vastgelegd. Het vroeg Unilever vijfduizend euro per domein. Met deze kennis is inmiddels ook duidelijk waarom Vendex zonodig met KBB moest fuseren. De naam Vendex.com zit bij een ondernemer in het oosten des lands, op een website die met één klik doorverwijst naar een Amerikaanse veiling van domeinnamen waar de miljoenen dollars heen en weer vliegen. Vendexkbb.com was nog vrij.

NRC Webpagina's
7 APRIL 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)