U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

CDA-leider tevreden met 'saaie' datingshow van SBS6


CDA-leider De Hoop Scheffer bekeek gisteravond de saaie, eerste aflevering van 'Geboeid', eerder door hem afgeschilderd als een nieuw dieptepunt in de televisie- cultuur.

Door onze redacteur Japke D. Bouma

DEN HAAG, 7 APRIL. Jaap de Hoop Scheffer kijkt echt wel televisie. Sex voor de Buch bijvoorbeeld heeft hij wel eens gezien. En ook Big Brother, De Bus en de spektakelshow van Jerry Springer - "degrading zoals mensen daar geportretteerd worden". Hij kijkt "omdat ik wil weten waarover ik oordeel."

Maar uitgerekend het televisieprogramma waarover hij afgelopen week een normen en waarden-discussie ontketende, de nieuwe SBS6-datingshow Geboeid, waarin een vrouw en vier mannen aan elkaar vastgeketend een week lang eten en slapen, een programma dat volgens De Hoop Scheffer de grenzen van het onbetamelijke overschreed, een programma dat wat hem betreft een dergelijke vervuiling van de publieke ruimte betekende dat het achter een decoder hoorde - uitgerekend dt programma, had hij nog nooit gezien. Dat kon ook niet, want het was nog niet op tv geweest.

Gistermiddag bekeek de fractievoorzitter op uitnodiging van deze krant in zijn werkkamer de eerste aflevering van het programma op video. Maar wie een schandaalshow had verwacht met blote borsten, samen douchende deelnemers en een heftig fulminerende De Hoop Scheffer daartegen, kwam bedrogen uit. Het programma bleek uiterst keurig en zelfs ietwat saai. Er was geen enkel bloot lichaamsdeel te zien en er viel geen onvertogen woord, afgezien van een enkele 'gvd' die De Hoop Scheffer overigens ontging. "Ik vind dit erg saai", zegt hij. Had het CDA zich daar nu zo druk over gemaakt?

Waar was het CDA ten tijde van Sex voor de Buch waarin soms duidelijk getroebleerde mensen werden uitgenodigd hun seksuele verlangens voor de camera uit te leven? Of waar was De Hoop Scheffer ten tijde van Over de Roooie waarin mensen voor duizend gulden onder meer schaamhaar afknipten van voorbijgangers of De Sexquiz on the Beach waarin deelnemers zich ontkleedden? "Vergeet niet", zegt De Hoop Scheffer, "dat de berichtgeving over Geboeid aanvankelijk veel verder ging. Er zouden mensen samen gaan douchen. Misschien dat onze discussie wat dat betreft toch nog invloed heeft gehad op de programmamakers. En vergeet ook niet dat dit in dezelfde week speelde als de kwestie Rob Muntz (de presentator van het VPRO- programma Waskracht! die in het nieuws kwam met een controversiële Hilter-persiflage in Wenen, red). Dus het is niet zo raar dat we dit nu op de agenda plaatsen."

Maar verder vindt hij het ook helemaal niet belangrijk wat de aanleiding is van een discussie over normen en waarden in de samenleving, "zolang die discussie maar gevoerd wordt". "Ik heb de vraag gesteld wat we nog geoorloofd vinden in het publieke domein en daarover wordt nu overal gediscussieerd. Dit programma heb ik daarbij slechts als een vehikel gebruikt. " Zijn pleidooi als loze verkiezingsretoriek afdoen, zoals in de media gebeurde, vindt hij te gemakkelijk. Want De Hoop Scheffer heeft wel degelijk concrete ideeën hoe het publieke domein tegen geweldstv te beschermen. "Het is een tijd doodstil geweest rondom de anti-geweldschip. Ik heb Korthals daar al opheldering over gevraagd." En hij vindt dat het Commissariaat voor de Media programma's moet gaan keuren. "En dan het liefst achteraf, want ik ben tegen censuur." Verder vindt hij dat aankondigingen voor geweldsfilms niet meer 's middags uitgezonden mogen worden, en dat buitensporig geweld en seks achter een decoder thuishoren.

Maar slaat de discussie niet wat dood als de aanleiding zo weinig spraakmakend blijft? "Het enige wat ik heb willen doen is iets loswoelen in de samenleving dat draait om respect", zegt De Hoop Scheffer. "In de veertien jaar dat ik in de politiek zit, is er nog nooit een onderwerp geweest waarop zoveel respons is gekomen. Wat dat betreft is het: Mission completed."

NRC Webpagina's
7 APRIL 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)