U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier IRT-vervolg

Gerechtshof Amsterdam


Geheim in perskamer

Onderzoek 'afluisteren' van Mink K.

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 14 MAART. De rechtbank in Amsterdam stelt een onderzoek in naar de gang van zaken tijdens het proces tegen de van drugs- en wapenhandel verdachte Mink K.. Een besloten gedeelte van de zitting was gisteren te volgen via de luidsprekers in de perskamer.

Zo konden journalisten de hele verklaring optekenen uit de mond van de verdachte. K. voerde aan dat hij ten tijde van zijn arrestatie, vorig jaar september, informant was van de Amsterdamse officier van Justitie Teeven. Hij zei er uitdrukkelijk bij dat hij dit in een openbare zitting zou ontkennen. De verklaring van de verdachte kan op gespannen voet staan met het antwoord dat minister Korthals (Justitie) gaf op Kamervragen over deze zaak. Hij verklaarde in oktober dat de gesprekken die het Amsterdamse parket van het OM met K. voerde, de status hadden van 'pre-deal'. Daarvan hoefde de minister naar eigen zeggen formeel niet op de hoogte te worden gebracht.

Rechtbankpresident J. Bartels toonde zich "ernstig ontstemd" door het uitlekken van de als vertrouwelijk bedoelde toelichting van de verdachte. Hij vroeg de aanwezige journalisten "terughoudend" om te gaan met de informatie die aldus is verkregen.

De verdediging, die voor de rechtbank al betoogde dat haar cliënt ten dode is opgeschreven sinds hij in de media met naam en toenaam als informant werd aangeduid, is "geschokt". Advocaat Van der Plas zei nadrukkelijk niet te geloven in toeval. Ze zei vooraf aan het proces aanwijzingen te hebben gekregen dat "bepaalde instellingen" belangstelling tonen voor wat in het besloten deel van de zitting zou worden gezegd.

Haar cliënt wordt niet alleen met tal van criminele activiteiten in verband gebracht, maar ook met opsporings- en inlichtingenorganisaties in binnen- en buitenland. Zaterdag meldde het NOS-journaal dat K. een medewerker van de Binnenlandse Veiligheidsdienst zou zijn geweest. "Dat staat hier buiten", zei K. gisteren tegenover de rechtbankpresident.

K.'s raadslieden vinden dat het incident moet leiden tot niet- ontvankelijkheid van het openbaar ministerie.

Mink K: 'In het openbaar ontken ik'


Onbedoeld konden journalisten gisteren meeluisteren toen Mink K. achter gesloten deuren een verklaring aflegde.

Door onze redacteurBAS BLOKKER

AMSTERDAM, 14 MAART. Een in de perskamer aanwezige advocaat hoort ze het eerst. Flarden van zinnen uit de luidsprekers. Uit de hermetisch gesloten rechtszaal. Het klinkt zachtjes. maar wie goed luisterde kan het gesprek toch volgen. Die luide stem is van rechtbankpresident Bartels. De afgemeten zinnen zijn van officier van justitie Plooy. En dat lichte Amsterdamse accent, dat is Mink K., de veronderstelde topcrimineel.

Alleen K's verdedigers zijn nauwelijks te verstaan. Maar wat geeft dat? Zij hebben al volop gepraat in het openbare gedeelte van de zitting. Mink K. wil alleen spreken als hem de beslotenheid van de rechtzaal wordt gegarandeerd. "In een openbare zitting ontken ik het gewoon", zegt K. tegen rechtbankpresident Bartels. "Dan hebben ze het niet uit mijn mond gehoord."

Dus blijven de deuren dicht. Denken degenen die in de zaal aanwezig zijn. Dus spreekt Mink K. vrijuit, niet wetend dat hij een gehoor heeft van tien, vijftien journalisten.

Mink K. werd in september vorig jaar gearresteerd in verband met de vondst van een wapenarsenaal en een sporttas met 233.700 xtc-pillen in de Amsterdamse Nachtwachtlaan. Maar nee, houdt Mink K. vol: "Ik heb geen strafbare feiten gepleegd." Hij was gewoon aan het werk voor justitie, suggereert hij: "Ik was een informatiepositie aan het opbouwen voor Teeven." Dan vertelt Mink K. over zijn afspraak met de Amsterdamse officier van justitie F. Teeven. Het laatste gesprek met Teeven voerde Mink K. naar eigen zeggen op 2 juli vorig jaar, het volgende stond gepland voor 26 september. Zes weken eerder "controleerde" hij de wapens in de Nachtwachtlaan voor een vriend , zegt hij. Dat melden aan Teeven? Mink K. geeft de indruk dat dit kon wachten tot het gesprek in september.

Officier van justitie Plooy kan zich niet voorstellen dat het om een echte afspraak gaat met Teeven. "Er zijn wel gesprekken geweest, maar geen afspraken over wat te doen bij calamiteiten", aldus Plooy. Een echte informant zou zich volgens hem ook houden aan de richtlijn die het OM daarvoor hanteert: als zich iets belangwekkends voordoet, meteen melden.

"Wie zes weken wacht alvorens informatie over te dragen, wordt eruit gekegeld als informant", zegt Plooy. K. antwoordt dat het volgens hem zomaar om "een partijtje wapens" ging. Hij houdt vol dat hij er niet meer dan vijftig heeft gezien, en die hoeveelheid heeft Mink K. "niet als een calamiteit ervaren." Maar "het partijtje" dat de politie aantrof was veel groter: In de rechtszaal heeft de officier van justitie Plooy de 220 'uitermate specialistische' wapens laten uitstallen. Het aantal van 220 "herkent" K. niet. Van de xtc-pillen wist hij niks. De grote wapenvoorraad en de pillen moeten later in de flat zijn gebracht, aldus K.. De gevonden wapens zijn de reden dat het proces tegen Mink K. en enkele mede-verdachten zich gisteren afspeelde in een extra-beveiligd gebouw van de rechtbank, op een bedrijventerrein in Amsterdam Osdorp. Personen die het proces willen bijwonen, werden één voor één via een sluisdeur binnengelaten. Hun tassen werden door een röntgenapparaat gehaald, zijzelf gefouilleerd. Als na Mink K.'s verklaring het openbare deel van de zitting opnieuw begint, verneemt persrechter M. van der Vaart dat alle aanwezige journalisten konden meeluisteren. Ze verbleekt. "Maar waarom heeft niemand daar onmiddellijk iets van gezegd?"

NRC Webpagina's
14 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)