U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Ga voor dat miljoen

Maarten Huygen
Gisteren heb ik hem pas in de herhaling op de televisie gezien, de Amsterdamse trammanager jonkheer André Testa. Dat is twee dagen te laat maar ik volg het devies van zijn Gemeente Vervoerbedrijf: beter laat dan nooit. Het optreden van de metro-Macher in Crisis was te opvallend om onbesproken te laten. In dat programma moet een team van politici en topmensen een fictieve ramp bezweren. Een groep wetenschappers geeft later een beoordeling onder leiding van Felix Rottenberg. Consumententest: Testa krijgt als supermanager bijna twee keer zoveel inkomen als die topambtenaren om hem heen, maar was zijn leiding ook twee keer zoveel waard?

Als brandweercommandant moest hij met onder anderen de Almeerse burgemeester Hans Ouwerkerk en Kamerlid Margreet de Boer 40 werkers redden die vastzaten in een half volgelopen tunnel. De werknemers hadden nog maar voor een half uur lucht maar Testa nam de tijd. "Is dat nou de doener, hij hakt geen knoop door", commentarieerde Rottenberg achter de schermen. Testa twijfelde aan de uitvoerbaarheid van het voorgestelde reddingsplan door middel van een explosie in de tunnelwand. Omstandig legde hij uit dat ze "een eh een methode hadden om eh erin te gaan met eh behulp van een explosie maar dat het eh toch een linke zaak is". Dat was al bekend. De rest van het team wachtte op de pointe, het advies van de Doener. Maar dat was er niet. "Ze willen graag van ons eh horen of ze toch met die eh explosie willen doorgaan of een alternatief plan eh moeten uitvoeren", zei hij... "Dus een keuze", onderbrak voorzitter De Boer hem. Het gezelschap vond dat de explosie moest worden doorgezet. Dat gebeurde, maar Testa had nog steeds bezwaren. "Maar we moeten nog besluiten eh als het dadelijk verkeerd afloopt, wie doet het dan?" begon hij, maar voorzitter De Boer onderbrak hem snel: "Wij staan achter de marine."

Het was een vermakelijke uitzending, want ik heb veel geleerd over Doeners uit het Bedrijfsleven. Die zijn goed in langdurig onderhandelen en dat komt van pas voor de hoogte van het salaris. Maar voor snel beslissen kun je beter een suffe politicus hebben die genoegen neemt met zo'n schamele paar ton per jaar. Ik ga zaterdag weer kijken.

SBS6 test ook mensen, voor de opvolger van Big Brother, een programma dat De Bus heet. Een gezelschap gaat in een benauwde bus vol camera's het land rond en deze twee weken mogen de kijkers elf mensen selecteren. Tijdens de reis valt een voor een af en de winnaar krijgt een miljoen. Sylvana, bekend van Sexquiz on the beach, presenteert met haar frisse borstjes half zichtbaar. De toffe kijkers worden uiteraard getutoyeerd, zodat ik al gauw denk dat het niet voor mij is bedoeld. Het commentaar wordt geleverd met zo'n vlotte, licht geknepen discjockeystem, ja, hee, joh. "Willeke durft de concurrentie met de andere meiden best aan." De kijker moest kiezen tussen drie meiden die zich luidruchtig presenteerden. Allemaal Grrls, Testaatjes in de dop met zulke drukke levens dat het me niet zou verbazen als sommigen oververmoeid in de WAO belanden. De bescheidenheid van de beroepen die ze uitoefenden, intercedente bij een uitzendbureau, vertegenwoordigster voor sanitair materiaal, barkeepster bij een Grand Café, werd gecompenseerd door een forse dosis zelfkennis. Ze hadden leidinggevende capaciteiten. Sanja (26) schrijft zichzelf organisatietalent toe: "Geen woorden maar daden past zeker bij mij. Ik zal het een gezellig geheel houden. Iedereen erbij betrekken." Haar fout: "Ik kan te veel initiatief tonen".

Barkeepster Willeke (41), moeder van twee zoons, vindt zich "een zeer druk persoontje, zelfbewust. Ik sta voor iets". Dorine (31) had mensenkennis, want ze had aan reisleiding gedaan, maar zo'n bus was toch een nieuwe uitdaging, voegde ze er bescheiden aan toe. Wat suf ik nog langer? Stap in het beeldscherm en ga voor dat miljoen.

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)